27 embert gyanúsítanak a Cozma-gyilkossággal

Vágólapra másolva!
Összesen 27 embert gyanúsít az ügyészség Marian Cozma kézilabdázó meggyilkolása miatt, közülük hármat gyilkossággal, a többieket egyéb bűncselekményekkel. A nyomozás majdnem egy éve tart, de a szakértői vélemények a megyei főügyész szerint a hatóságokat igazolják. Az ügyészség a korábbi hírekkel ellentétben a büntetés mértékére nem tett javaslatot.
Vágólapra másolva!

Marian Cozma veszprémi kézilabdázó tavaly februári meggyilkolásának ügyében jelenleg 27 gyanúsított van, közülük 14-en vannak előzetes letartóztatásban - mondta Fejes Péter Veszprém megyei főügyész. Három ember ellen emberölés a gyanú, a többieket társtettesként elkövetett emberöléssel, életveszélyt okozó testi sértéssel vagy maradandó fogyatékosságot okozó testi sértéssel és csoportos garázdasággal gyanúsítanak. Szó van még ezen kívül kitartottságról, magánokirat-hamisításról és bűnpártolásról is.

Korábban a Független Hírügynökség azt írta, hogy húszéves börtönbüntetést fog kérni az ügyészség a Cozma-gyilkosság több gyanúsítottjára is. Ezt azonban az ügyészség tagadta, mondván a vádhatóság "a büntetés mértékére nem tesz konkrét javaslatot".

A nyomozás csaknem egy éve tart. A veszprémi főügyészség 10 hónapot várt például a Bűnügyi Szakértői Kutató Intézet szakértői véleményére, ezért 200 ezer forintos bírságot róttak ki. A nyomozás költségei megközelítik a 70 millió forintot, csak a DNS - vagyis hemogenetikai vizsgálat - több mint 60 millió forintba került.

Az intézet 249 bűnjelent vizsgált meg, a szakvélemény pedig csaknem 56 oldalas. A jelentés elemzése még tart, az alapján lehet majd eldönteni, hogy szükség van-e további bizonyításokra vagy vizsgálatokra. Fejes Péter szerint az eredmények jelentősen megerősítették azt a tényállást, amelyet a vizsgálat közben felállítottak, az egyes érintettek tettét viszont nem súlyosbítja.

Emberölés miatt egyébként a legmagasabb kiszabható büntetés 15 év. Többeknél úgynevezett halmozati bűncselekményről lehet beszélni, ilyenkor a kiszabott legmagasabb büntetés felével lehet megtoldani a letöltendő éveket. A büntetés viszont így is legfeljebb 20 évre emelhető. Több gyanúsított esetében így 20 éves letöltendő szabadságvesztést fognak javasolni - mondta Fejes Péter.