Az ombudsman szerint nem megalapozott az OKRI romavizsgálata

Vágólapra másolva!
Félrevezető és szakmailag nem megalapozott a kisebbségi ombudsman szerint az az [origo] által is bemutatott tanulmány, amelyet az Országos Kriminológiai Intézet kutatója készített a romatelepeken élők mentalitásáról. A tanulmány szerint a cigánytelepek lakói között az ellenállás érték, az erőszak a legegyszerűbb megoldás, és a panaszkodás a túlélés eszköze.
Vágólapra másolva!

Élesen bírálta Kállai Ernő kisebbségi ombudsman az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) kutatójának, Solt Ágnesnek a tanulmányát, amely a cigánytelepeken élők mentalitását vizsgálta, és amelyet az [origo] is bemutatott.

A tanulmány szerint - amelyet a szerző az ország cigánytelepén készített interjúk alapján írt - a telepeken élők olyan közösségben élnek, ahol az ellenállás értéknek, az erőszak gyakori konfliktuskezelési technikának számít, a kitörni vágyókat a többség visszahúzza vagy kirekeszti, a túlélés egyik legfontosabb eszköze pedig a nincstelenség és a tehetetlenség folyamatos bizonygatása.

Kállai Ernő szerint a tanulmány - amely szakmai körökben nagy felháborodást keltett - "nem üti meg a végzett szociológustól elvárható szintet", megerősíti a létező előítéleteket, hipotézisei és célkitűzései pedig zavarosak. Kállai azt írta, a tanulmány nem megfelelő elméleti-szakirodalmi szinten, és kutatási-módszertani szempontból is hibás.

Az ombudsman szerint mindenképpen fontos a szegregált közösségek, telepek vizsgálata, azonban "a bemutatott kutatási eredmények messze nem esnek egybe a témával elméleti vagy gyakorlati szempontból foglalkozó szakemberek, kutatók, az OBH munkatársai által gyűjtött tapasztalatokkal".

Szerinte valóban ad egy pillanatképet néhány szegregált telep életéből, de az "önkényesen kiválasztott pillanatokból összevágott film nem feltétlenül dokumentarista alkotás, sokkal inkább a fikció, sőt a horror műfajába illik". Az anyag ezért szerinte nem segít azoknak a döntéshozóknak, akik az integrációval vagy a telepfelszámolással foglalkoznak. Az ombudsman kéri, hogy ne az OKRI tanulmányából merítsenek ismereteket a feladataikhoz.