Vágólapra másolva!
Nem lehet személyautóval eljutni a Bódva áradása miatt két borsodi zsákfaluba. Az egyik elzárt településen, Tornaszentandráson magas építésű falugondnoki járművel viszik munkába és iskolába az embereket.
Vágólapra másolva!

A Bódva áradása miatt személyautóval megközelíthetetlen két Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település, Tornabarakony és Tornaszentandrás - közölte hétfőn a Magyar Közút Zrt. területi igazgatóságának ügyelete. Alig két héttel az előző eset után ismét elöntötte a Bódva-folyó árvize azt az utat, amely a két zsáktelepülésre vezet.

Krajnyák Dénes, Tornaszentandrás polgármestere azt mondta: a személyszállítást az önkormányzat magas építésű falugondnoki járművével oldják meg. Szerinte annyival nehezebb most a dolguk, mint karácsonykor, hogy nemcsak a munkába igyekvő helybelieket, hanem az iskolásokat is utaztatniuk kell, így sűrűbben fordul a kisbusz a település, valamint a vasútállomással rendelkező Komjáti között. Az élelmiszer szállítmányok reggel bejutottak a faluba, a készleteket így sikerült feltölteniük.

A településekre a menetrend szerinti busz sem megy be, traktor vagy teherautó viszont át tud hajtani a vízátfolyásokon. Az út vonalát cölöpökkel kijelölték, és a helyiek már jól ismerik ezt a helyzetet. Hasonló gond tavasz idején, hóolvadáskor is elő szokott fordulni, mert jellemzően akkor önti el a Bódva az utat - mondtaTornaszentandrás polgármestere.

Ugyancsak lezárták a forgalom elől a Bódva áradása miatt a 2629-es számú utat Komjáti felől, de Bódvalenke azért még megközelíthető Hídvégardó irányából. A Sajó áradása miatt hétfőtől nem lehet közlekedni a 26-os számú főutat Vadnával összekötő úton. Vasárnaptól pedig nem haladhat a forgalom a Sajóivánka és Sajókaza, a Putnok és Borsodbóta, a Muhi és Köröm közötti út egy-egy szakaszán. Szintén lezárták a 2527. számú út egy szakaszát Sajóvelezdnél. A Tisza áradása miatt pedig az ároktői komphoz vezető utat nem lehet használni.

Csont Csaba az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi főosztály vezetője közölte: jelenleg a megyében összesen 483 kilométeren folyik árvízi védekezés. A Tiszán és a Bodrogon első fokú a készültség, a Sajón és a Tarnán pedig másodfokú, az utóbbi két folyó vízszintje már tetőzött. A belvíz háromezer hektár mezőgazdasági területet öntött el, ebből kétezer a Bodrogközben van. Az átemelő szivattyúk folyamatosan működnek ezeken a helyeken.

Közben tovább árad a Berettyó és a Hortobágy-Berettyó is. A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint továbbra is másodfokú készültség van a Berettyón Szeghalomnál, valamint a Hortobágy-Berettyó teljes szakaszán.

A Tisza Tiszafüred és Rakamaz közötti szakaszán I. fokú a készültség, lassú apadás tapasztalható. Az elmúlt napok csapadékos időjárása és a befogadó folyók magas vízállása miatt jelenleg összesen hat védelmi szakaszon van első- illetve másodfokú belvízvédelmi készültség. A 19 üzemelő szivattyútelep vasárnap csaknem 2 millió köbméter belvizet emelt át a befogadó csatornákba. A készültséggel érintett területen a belvízzel elöntött terület nagysága 10 200 hektár. Az ár- és belvízi védekezésben 200 vízügyi szakember vesz részt - közölte az igazgató.