Régi SZDSZ-es bírálja az MDF-SZDSZ szövetséget

Vágólapra másolva!
Az MDF-SZDSZ szövetség nem demokratikus módon jött létre, nincs igazi programja, az MDF pedig csak a szabad demokraták szavazóira és pénzére vadászik - bírálja a két párt választási megállapodását Böhm András fővárosi SZDSZ-es képviselő. Böhm szerint a szövetség nem is lesz hatékony, sőt, ártalmas lehet a baloldalnak.
Vágólapra másolva!

"Az SZDSZ felszámolása miatti érzelmeimet most félreteszem. Így próbálom megválaszolni, miért nem szavazok 2010 tavaszán majd az MDF listájára" - kritizálja az MDF és az SZDSZ formálódó választási szövetségét Böhm András, a szabad demokraták országgyűlési képviselője, a párt korábbi ügyvivője, aki a korábbi fővárosi SZDSZ-es politikusok által alapított Új Pólus Egyesület honlapján jelentette meg írását.

"A választási üzenetük lényege mindössze egyetlen állítás: a létrehozott vegyület sem nem a Fidesz, sem nem az MSZP" - írja az MSZP-SZDSZ szövetségről Böhm, aki szerint "a vegyület összetevőinek nincs közös programja, csupán egy prófétája", Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltje. Böhm szerint ráadásul a szövetséget "az elemi pártdemokrácia szabályait felrúgva, kizárásokkal, feloszlatásokkal, nyílt szavazással" hozták létre.

"Az új országgyűlésben nem a bokrosi gazdaságpolitika végrehajtása lesz a feladat, hanem kemény ellenzéki munka a demokrácia védelmében" -írja Böhm, hozzátéve, hogy ez persze csak akkor igaz, ha "a csoda mégis odáig repítené őket". A képviselő úgy véli ugyanis, hogy legfeljebb egyetlen szabad demokrata képviselő juthat be az MDF listájáról a parlamentbe: Retkes Attila, az SZDSZ elnöke. "Mert az MDF nem kér a szabad demokratákból, csak a választóikra és Mesterházy Ernő (Demszky Gábor főpolgármester tanácsadója - a szerk.) pénzére van szüksége."

A budapesti szabad demokrata képviselő szerint az MDF-SZDSZ szövetség nem lesz hatékony, sőt, kártékony is lehet a baloldal számára: "a létrehozott alakzat egyetlen Fidesz szavazót sem képes elhozni, így semmilyen hatása nem lesz a kétharmad megakadályozásában. Ellenben könnyen segítheti annak kialakulását azzal, hogy a semmibe hullanak olyan szavazatok, melyeket akár az MSZP, akár az LMP elérhetett volna".