Megállapodtak a kollektív szerződésről a BKV-nál

Vágólapra másolva!
Lemondták a vasárnap még csak felfüggesztett BKV-sztrájkot a szakszervezetek, miután kedd este megegyezés született a kollektív szerződésről a fővárosi közlekedési vállalatnál. A megállapodás azért húzódott el eddig, mert múlt héten a sztrájkolók és a cég között volt vita, majd hétfőn a munkabeszüntetésben részt nem vevő szakszervezetek elégedetlenkedtek.
Vágólapra másolva!

Megállapodott a BKV menedzsmentjével a cég 26 szakszervezete a kollektív szerződésről kedd este, a sztrájkbizottság visszavonta a korábban csak felfüggesztett sztrájkot. A megállapodás szerint a kollektív szerződésben szabályozzák az egészség- és magánnyugdíjpénztári 3-3 százalékos munkáltatói hozzájárulást, de a pontos mértékről évente egyeztetnek a bértárgyalásokon - mondta az MTI-nek a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke, Gulyás Attila.

A dolgozók kapnak havonta 6 ezer forint értékű melegétkeztetési utalványt, illetve az év végén 45 ezer forint értékű ajándékutalványt - tette hozzá Gulyás, aki szerint a 3 százalékos támogatás köre kibővülhet, de erről a bértárgyalásokon egyeztetnek tovább.

Múlt héten 14 BKV-szakszervezet sztrájkot hirdetett, amely kedd hajnaltól vasárnap estig tartott. A közlekedési vállalat vasárnap este állapodott meg a szakszervezetekkel a kollektív szerződésről. E szerint ebben kezelnék a 3-3 százalékos egészség- és magánnyugdíj-pénztári támogatást, de ennek konkrét összegéről az évenkénti bértárgyaláson egyeznének meg, valamint a dolgozók részesülnek havi hatezer forintos melegétkezetési utalványban és évente egyszer 45 ezer forint értékű utalványban.

A nem sztrájkoló 12 érdekképviselet szerint a sztrájkmegállapodásban foglaltak rosszabbak, mint amiről ők december végén aláírták a papírokat. Az új ajánlatot ezért nem írhatják alá - mondta hétfőn az egyik szakszervezeti vezető.

A megállapodás aláírásával a sztrájkbizottság felfüggesztette a munkabeszüntetést, azt azonban közölték, hogy a sztrájkot véglegesen csak akkor vonják vissza, ha mind a 26 szakszervezet aláírta a kollektív szerződést.