Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az NBH-s rendszámokat félti az OMV-től az MDF

Vágólapra másolva!
Nemzetbiztonsági kockázattal járt az ellentmondásos benzintender az MDF szerint, a párt rendészeti szakértőjének tudomása szerint ugyanis az osztrák tulajdonú OMV birtokába kerültek a rendészeti szervek autóinak rendszámai. Egy decemberben lezárult közbeszerzésen dőlt el, hogy a továbbiakban nem a nemzetbiztonsági védelem alatt álló Mol, hanem az OMV kútjain tankolják az állami szervek autóit, amiből politikai ügy lett az ünnepek idején.
Vágólapra másolva!

Az állami szervek benzintenderének kiírása törvényes volt ugyan, de felelőtlen - állította egy vasárnapi sajtótájékoztatón az MDF rendészeti kabinetjének vezetője, Dézsi Mihály, aki szerint az eljárás lebonyolítói nem vették figyelembe, hogy sérül a nemzetbiztonsági érdek, amikor a rendészeti szervek, köztük a nemzetbiztonsági szolgálatok, autóinak rendszámai kompletten átkerülnek az OMV-hez. A rendszámok birtokában ugyanis nyomon lehet követni, hogy a szakszolgálatok milyen tevékenységet és hol végeznek - idézte Dézsit a Független Hírügynökség.

A benzintender az ünnepek körüli csendes időszak egyetlen komolyabb politikai ügyévé vált, miután az ellenzék és a kormány vitába keveredett az ellentmondásos közbeszerzésről. A Közbeszerzési Értesítő december 23-i számában jelent meg az a hirdetmény, amely szerint az állami beszerzéseket intéző Központi Szolgáltatási Főigazgatóság több mint 11 milliárd forint értékű szerződést köt az osztrák tulajdonú OMV benzinkúthálózattal üzemanyag-vásárlásra. A közbeszerzésen a második helyezett az állami szerveket korábban ellátó Mol lett, amely néhány százmillióval drágább ajánlatot nyújtott be.

A Magyar Nemzet január 2-án számolt be arról, hogy a közbeszerzés zavart okozott a rendőrségnél, több kapitányságon ugyanis nem tudták, hogy hol fognak tankolni a jövőben. Szollár Domokos kormányszóvivő erre reagálva közölte, hogy az intézmények, amelyek nemzetbiztonsági szempontból érzékenyek és stratégiailag kiemelten fontosak, továbbra is a Molnál tankolnak, ugyanis ez az egyedüli üzemanyag-szolgáltató Magyarországon, amely nemzetbiztonsági védelem alatt áll. Szollár szerint 29 ilyen szervezet van, köztük a rendőrség, a mentők és a tűzoltóság is.

Kontrát Károly fideszes képviselő azonban még ugyanaznap azt nyilatkozta, hogy a kormányszóvivő megpróbálta félrevezetni az embereket, mert az ellenzéki politikus tudomása szerint a rendőrségre is vonatkozott volna a kormány benzintender-terve. Kontrát szerint rendőrök jelentették a parancsnokaiknak, hogy a kormány akaratának végrehajtása jelentős mértékben nehezíti a napi feladatok eredményes végrehajtását, mert sok esetben 50-100 kilométerre található a legközelebbi OMV-kút.

A kormányszóvivő ugyan nem említett semmilyen zavart, de több jel utal arra, hogy valóban nem zökkenőmentesen zajlott az üzemanyagbeszerzés. A rendőrség szombati közleményéből például kiderül, hogy az Országos Rendőr-főkapitányságnak egy külön megállapodást kellett kötnie a Mollal arról, hogy a rendőrségi autók üzemanyagellátását az olajcég biztosítani fogja addig is, amíg a rendőrség nem ír ki saját közbeszerzést.

Zavarokra utal az is, hogy a kormány december 29-én adott ki egy kormányrendeletet, amely kimondja, hogy "a rendvédelmi szervek, továbbá a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító miniszter által kijelölt, nemzetbiztonsági védelem alá eso szervek üzemanyagot csak nemzetbiztonsági védelem alá eso szervtol szerezhetnek be". Vagyis ez a két ünnep között kiadott rendelet tette csak egyértelművé, hogy a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok csak a Moltól vásárolhatnak üzemanyagot.

Az egykor rendőrként szolgáló Dézsi Mihály szerint azonban már elkésett a kormány azzal, hogy elhárítsa a nemzetbiztonsági kockázatokat. Dézsi az [origo]-nak azt mondta, hogy a rendőrségtől származó információi szerint a rendőrség illetékesei már meg is kapták az OMV-s kártyákat, márpedig ezeket rendszám alapján állítják ki, vagyis az osztrák tulajdonú olajvállalat birtokába kerültek ezek az adatok. Az MDF-es politikus feltételezése az, hogy ugyanez történt a nemzetbiztonsági szolgálatoknál is, és ennek szerinte komoly kockázatai vannak.

A rendőrség szóvivője, Makula György mindezt nem akarta kommentálni. Az [origo]-nak azt mondta, hogy a szombati közleményükön túl semmit nem akarnak mondani, abban azonban nem esik szó a rendszámokról. Kerestük a kormányszóvivőt is, de nem vette fel mobiltelefonját. Az OMV honlapján megadott sajtókapcsolati telefonszámon sem sikerült elérni senkit, és a weboldalon sem találtunk érdemi információt az üzemanyagkártyák használatának feltételeiről. A vallalkozonegyed.hu idén szeptemberi, üzemanyagkártyákról szóló összeállítása szerint azonban az OMV kártyája egyénileg testre szabható, és "leolvasható róla a jármű rendszáma" is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről