Őrizetbe vették Antal Attilát, a BKV korábbi vezérigazgatóját

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vette a rendőrség Antal Attilát, a BKV korábbi vezérigazgatóját, akit hűtlen kezeléssel gyanúsítanak - közölte a BRFK. Kedd reggel rendőrök szállták meg a közlekedési vállalat Akácfa utcai székházát. A cég kommunikációs igazgatója szerint olyan 2007. január 1. - 2008. szeptember 1. közötti tanácsadói szerződéseket, iratokat keresték, amelyek Antall Attila korábbi vezérigazgató és Balogh Zsolt korábbi megbízott vezérigazgató tevékenysége alatt jöttek létre.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vette a rendőrség Antal Attilát, a BKV volt vezérigazgatóját, akit hűtlen kezeléssel gyanúsítanak. Kezdeményezik előzetes letartóztatását is - közölte a BRFK. Antal Attilát kedden hallgatták ki gyanúsítottként a BKV tanácsadói és vállalkozói megbízási szerződései ügyében. A volt vezérigazgató vallomást tett, de a gyanúsítás ellen panasszal élt.

Korábban Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány jelentette be, hogy hűtlen kezeléssel gyanúsítják a volt igazgatót. A rendőrfőkapitán azt mondta, hogy a BRFK korábban kikért szerződéseket a BKV-tól, de hiányzott még néhány. Ezért tartottak házkutatást kedden a BKV székházában az Akácfa utcában, hogy megszerezzenek tanácsadói szerződéseket. Tóth Gábor későbbre ígért bővebb tájékoztatást.

Kedden reggel rendőrök szállták meg a BKV VII. kerületi székházát. A rendőrök "nyomozati cselekmény" miatt vonultak ki - mondta Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kommunikációs osztályának vezetője [origo]-nak. Annyit tett hozzá, hogy "folyamatban lévő büntetőeljárással kapcsolatos" a mostani rendőri intézkedés. Ő is későbbre ígért bővebb tájékoztatást.

Senkit nem engednek be

"Reggel megjelentek a BRFK munkatársai és nyomozási munkálatokat kezdtek. A BKV folyamatban lévő feljelentésével kapcsolatban kerestek dokumentumokat" - mondta az [origo]-nak Székelyné Pásztor Erzsébet, a BKV kommunikációs igazgatója. Mint mondta, a rendőrök 2007. január 1. - 2008. szeptember 1. közötti tanácsadói szerződésekkel kapcsolatos dokumentumokat, iratokat, leveleket kerestek, amelyek Antall Attila korábbi vezérigazgató és Balogh Zsolt korábbi megbízott vezérigazgató tevékenysége alatt jöttek létre. Székelyné szerint a rendőrség az iratokat magával vitte. Meg nem erősített hírek számítógépeket is lefoglaltak a helyszínen.

"A rendőrök 5 óra körül távoztak, mi mindvégig segítségükre voltunk" - mondta a kommunikációs igazgató.

A helyszínen ott volt az [origo] tudósítója is, aki 3 óra körül azt látta, hogy az épület előtt 8-10 rendőr állt, a főkapun belül pedig ugyanennyi rendőr őrködött, és senkit sem engedtek be a dolgozókon kívül. Tudósítónknak az egyik arra járó BKV-alkalmazott elmondta, hogy ő a saját irodájából nem érzékelt semmit a házkutatásból.

Egy másik BKV-s szerint reggel 9-10 óra körül jöttek ki a rendőrök három autóval. Az első emeleti jogi osztályra mentek, "ahonnan elvitték Sziebertet is" (Sziebert György a BKV korábbi jogi igazgatója - a szerk.). Egy harmadik BKV-alkalmazott annyit mondott, hogy ő maga két jelvényes, fegyveres rendőrt látott a székházban, és nem tapasztalt nagy nyüzsgést. Amikor elhagyta az épületet, a rendőrök megkérdezték, van-e nála BKV-s dokumentum. Egy rendőr azt mondta tudósítónknak, hogy még órákig eltarthat a házkutatás, mivel az egész épületet átfésülik a rendőrök, nem csak a jogi osztályt. A székházba csak szigorú beléptetéssel lehet bejutni - mondta egy volt felügyelőbizottsági tag az [origo]-nak.

A rendőrök kaptak egy szobát a BKV-székházban, ide hozzák a cég alkalmazottjai a kért iratokat, és a rendőrök itt válogatják szét azokat - mondta az [origo]-nak a BKV felügyelő bizottságának egy korábbi, névtelenséget kérő tagja. Azt állította, hogy az Antal és Balogh által kötött szerződéseket nézik át a rendőrök.

A rendőrség tavaly óta nyomoz BKV-val kapcsolatos ügyekben: ezek egy része tanácsadói szerződésekkel függ össze. Vizsgálják bizonyos munkatársak végkielégítését, valamint a tavaly decemberben kirobbant vesztegetési ügyben is érintett a közlekedési vállalat - utóbbi miatt december elején is volt már házkutatás a székházban.

Egészségi állapotára hivatkozva távozott Antal

Antal 2008 áprilisában távozott a BKV éléről. Távozása előtt, 2008 márciusában nyílt levelet hozott nyilvánosságra, amelyben egészségségi állapotával és családja kérésével indokolta távozását. Levelében azt állította, az őt ért bírálatok oka, hogy bizonyos üzleti körök érdekeit sértette. Antal legkevesebb 60 millió forintos végkielégítésre lett volna jogosult. Ezt végül nem kapta meg, csak a már korábban megállapított 12 milliós prémiumát vehette fel (erről itt olvashat bővebben).

A BKV Antal vezetése alatt - 2007 januárja és 2008 márciusa között - több olyan tanácsadói és munkaszerződést kötött, amelyet a rendőrség vizsgál. Kocsis István jelenlegi vezérigazgató tavaly ősszel arról beszélt, hogy vizsgálatuk eredménye szerint a legtöbb problémás végkielégítést is 2007-2008-ban osztották ki. Kocsis szerint 15 olyan ember volt, aki a cégnél eltöltött egy év után annyi végkielégítést kapott, mint 51 más ember harminc év után (erről itt olvashat).

Botrányba fulladt az Antal vezérigazgatósága idején, 2008 év elején bejelentett csuklós busz beszerzés is. A BKV 60 darab használt csuklós beszerzésére írt ki pályázatot. Az egyetlen jelentkező az Alfa Busz Kft. volt, amely Genfben használt, 6-7 éves buszokat kínált a BKV-nak, darabonként körülbelül 48 millióért. A Heti Válasz 2008 februárjában arról írt, hogy Antal Attila fia ennek a cégnek dolgozik. Az Alfa Busz visszavonta ajánlatát, bár Antal tagadta, hogy ehhez köze lenne fia érdekeltségének. Antal nem sokkal később szívinfarktus gyanújával kórházba került, majd március 9-én bejelentette, felmentését kéri.

2010. január 13-án a Fővárosi Közgyűlés által létrehozott eseti bizottság meghallgatta a BKV jelenlegi és korábbi vezérigazgatóit, akik közül egyedül Antal Attila nem volt hajlandó válaszolni a szakbizottság kérdéseire, amelyek a közlekedési vállalat működésére vonatkoztak. Arra hivatkozott, hogy korábbi munkaszerződése titoktartásra kötelezi, és felolvasott egy nyilatkozatot, amely szerint a BKV-t érintő különböző ügyekben rendőrségi, és más eljárások folynak, így a nyomozás érdekeit is sérthetné, ha a kérdésekre válaszolna. Hozzátette, szerinte az eseti bizottságnak nincs is felhatalmazása az ő meghallgatására.