A tulaj szerint baráti összejövetel volt a szigetszentmiklósi pincében

Vágólapra másolva!
Baráti összejövetelt tartottak abban a szigetszentmiklósi pincében, ahol a szilveszter éjjelén kitört tűzben 12 ember megsérült. Ezt a tulajdonos közölte szombaton, aki megkérdőjelezte a helyi önkormányzat állítását, hogy a helyiségre még használatba vételi engedélyük sem volt.
Vágólapra másolva!

Folyamatban volt a működési engedély megszerzése arra a szigetszentmiklósi pincehelyiségre, amelyben szilveszter éjjel tűz ütött ki. Erről Agócs József, az ingatlan tulajdonosa beszélt szombaton. A tulajdonos szerint a korábban tekepálya- és biliárdklubként üzemelő helyiség elutasított működési engedélye ügyében fellebbeztek, amelynek elbírálása folyamatban volt.

A helyiségben, ahol pénteken körülbelül ötvenen mulattak, nem sokkal éjfél után történt egy robbanás és csaptak fel a lángok. Az ott lévők közül 12 ember sérült meg, köztük ketten súlyosan. Az MTI úgy tudja, egyikük életéért jelenleg is küzdenek az orvosok. Az elsődleges hivatalos vélemények szerint nem petárda vagy más, pirotechnikai eszköz miatt gyulladt ki a pince, melynek állítólag az ajtaját is kirobbantotta a légnyomás. A rendőrség ismeretlen tettes ellen közveszély-okozás miatt indított eljárást. Az önkormányzat szerint a tulajdonos még arra sem kapott engedélyt, hogy a - tűzvédelmi szabályok be nem tartásával épült - pincét magáncélra használhassa.

A tulajdonos szerint a 27 méter hosszú és körülbelül 2,5 méteres belmagasságú, vészkijárattal ellátott és tűzoltó készülékekkel felszerelt pincében 23 éves egyetemista fiának helyi barátai, valamint egy hozzájuk csapódott csepeli csoport mulatott szilveszter éjjelén. Azt állította, hogy a szóbeszéddel ellentétben nem belépti díjat, hanem egyfajta költség-hozzájárulást szedtek, mivel baráti összejövetelről volt szó, vagyis a pince nem vendéglátó egységként működött. A buli hevében az egyik fiatal meggyújtott egy lampiont, ebből lett a baj - mondta.

Agócs József szerint a 30 éve épült házat az elmúlt időszakban bővítették, ami elsősorban az ott található élelmiszerboltot érintette, de a pincére nem terjedt ki.

A pincében korábban közel 10 éven át tekepálya és biliárdklub üzemelt, amihez akkor szabályos működési engedéllyel rendelkeztek, de újra meg kellett kérni, mivel valaki - valószínűleg a bérlő - visszaadta a működési engedélyt. A bérleményként működő pinceklubot ugyanis anyagi okokból egy időre bezárták, de a nemrég történt felújítást követően újra meg szerették volna nyitni. A működési engedélyre vonatkozó kérelmet azonban első fokon elutasították a helyi hatóságok, először az Ősz utca zajszintjére, majd a használatbavételi engedély hiányára hivatkoztak.

A tulajdonos szerint viszont kellett lennie használatbavételi engedélynek, mivel akkor korábban sem kaphattak volna működési engedélyt a helyiségre. A szigetszentmiklósi polgármesteri hivatal osztályvezetője a pénteken közleményében azt állította, hogy használatbavételi engedéllyel nem rendelkezett a helyiség.

Agócs szerint mivel a felújításon kívül semmiben sem változott a pincehelyiség, ha korábban megadták a benne működő klubhoz a működési engedélyt, most is meg kellett volna adni. Ha valóban nincs használatbavételi engedélye az épületnek, akkor miért csak most firtatják ennek hiányát? - kérdezte.

A huzavona valós oka az, hogy nem kedveli őt a szigetszentmiklósi polgármester - állította Agócs, aki szerint ő minden téren jóhiszeműen járt el.