A tubesi radar ellen ítélt a Legfelsőbb Bíróság

Vágólapra másolva!
Egyelőre nem épülhet meg a pécsi Tubesre tervezett NATO-radar, miután az Legfelsőbb Bíróság (LB) felfüggesztette a katonai lokátor építési engedélyének végrehajtását. Az építésre kiadott miniszteri engedélyt korábban civilek támadták meg a Fővárosi Bíróságon, de az ellenük ítélt: az LB döntése most felülírja a korábbi határozatot.
Vágólapra másolva!

Felfüggesztette a pécsi Tubesre tervezett NATO-radar építési engedélyének végrehajtását a Legfelsőbb Bíróság - közölte hétfőn a pécsi polgármesteri hivatal. A döntés szembefordult a korábbi ítéletekkel: a katonai lokátorra ugyanis már minisztériumi engedély volt, az ezt megtámadó civil kezdeményezést pedig korábban a Fővárosi Bíróság elutasította.

Korábban a katonai építésügyi hatóság, majd 2007 nyarán a honvédelmi miniszter is engedélyezte a Tubes tetején a beruházást. A miniszteri döntést magánszemélyek, valamint jogi személyek - köztük Pécs városa - támadta meg bíróságon.

A Fővárosi Bíróság (FB) 2009 novemberében jogerősen elutasította ezeket a kereseteket (az ítéletről itt olvashat részletesen). A radar ellen tiltakozó civilek ekkor kértek felülvizsgálatot a Legfelsőbb Bíróságtól.

Az LB döntéséről hétfőn délután Nagy Csaba pécsi alpolgármester tart sajtótájékoztatót a radar ellen harcoló civil szervezetek, az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE), a Civilek a Mecsekért Mozgalom (CMM), valamint az Istenkúti Közösségért Egyesület képviselőivel. A sajtótájékoztatóról délután az [origo] is beszámol.