Megbüntethetik a hólapátolást elmulasztókat

Vágólapra másolva!
A jeges és havas közutak tisztítása az önkormányzatok, Budapesten a Fővárosi közterület-fenntartó Rt. (FKF) feladata, a házak előtti járdákról viszont a tulajdonosnak vagy a gondnoknak kell eltakarítaniuk a havat. A hólapátolás elmulasztása 50 000 forintig terjedő közigazgatási bírsággal büntethető.
Vágólapra másolva!

Évente átlagosan ötven olyan nap van, amikor a magyar utakon síkosság-mentesítésre van szükség. A közutak jégmentesítése az önkormányzatok, Budapesten a Fővárosi közterület-fenntartó Rt. (FKF) feladata, a házak előtti járdaszakasz rendben tartása a tulajdonosokra, a gondnokokra és házkezelőkre hárul.

A Fővárosi Közterület-felügyelet munkatársai folyamatosan ellenőrzik a járdák letakarítását és síkosság-mentesítését. Ahol hiányosságot tapasztalnak, ott felhívják a figyelmet az elmaradt feladatra - áll az FKF decemberi közleményben. Ahol újabb hiányosságot találnak, ott a jogszabályok szerint a területileg illetékes kerületi jegyző, a közterület-felügyelők feljelentése alapján 50 000 forintig terjedő közigazgatási bírságot szabhat ki. Emellett a balesetet szenvedett járókelő polgári pert indíthat az őt ért kár megtérítéséért.

Magyarországon mindenki azzal olvasztja a jegét, amivel akarja, nincs ugyanis síkosság-mentesítésre vonatkozó egységes EU-szabályozás és nem is terveznek ilyet. Ennek fő oka, hogy a tagállamok eltérő éghajlati és úthálózati adottságokkal rendelkeznek, ezért értelmetlen lenne az egységes szabályozás. Noha léteznek alternatív megoldások, az ország legtöbb konyhasóját kiszóró FKF évről-évre a nátrium-kloridhoz nyúl. (Az alternatív, környezetkímélő megoldásokról itt olvashat.)