A választási vérfürdőtől óvja Lendvait és Horváth Csabát az MSZP

Vágólapra másolva!
Sokkal többet ér, ha a pártelnök az országot járja, mint ha belefullad saját választókörzetébe, ahol amúgy sincs sok esélye - ezzel magyarázta egy névtelenül nyilatkozó MSZP-s vezető, hogy miért nem indul az országgyűlési választáson egyéniben is Lendvai Ildikó. Horváth Csaba kormánybiztost is más egyéni jelöltre cserélik. Rá a fővárosi kampányban van szükség, és azt sem szeretnék, ha az önkormányzati választás előtt "leamortizálódna".
Vágólapra másolva!

Az országos, illetve a fővárosi kampánnyal járó rengeteg teendő miatt nem indul egyéniben Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke és Horváth Csaba, budapesti ügyekért felelős kormánybiztos a 2010-es országgyűlési választásokon.

A MSZP október végén tette közzé az egyéni jelöltek névsorának első verzióját, ezen még Lendvai és Horváth is szerepelt egy-egy budapesti választókerület jelöltjeként. Szerda este azonban a szocialista pártelnök bejelentette, hogy Budafokon - ahol 1998 kivételével mindig győzni tudott - Lendvai helyett Szincsák József építész-operaénekes próbál majd egyéniben mandátumot szerezni.

A nol.hu írt arról, hogy a II. kerületben is változtat az MSZP: itt Horváth Csaba volt főpolgármester-helyettes indult volna, de helyette Donáth László református lelkész lesz az egyéni jelölt, amennyiben ezt a helyi küldöttgyűlés is jóváhagyja.

Horváth csütörtökön az [origo]-nak megerősítette, hogy nem indul egyéniben, mint mondta, a fővárosi kampány érdekében született ez a döntés. "Budapest arcaként az egész fővárosban kell a szocialisták elképzeléseit bemutatnom, így a 32 egyéni körzet annyi napi munkát jelent majd, hogy nem tudnám egyéni jelöltként a II. kerületi választókörzetben az állandó jelenlétet biztosítani" - mondta a kormánybiztos, hozzátéve, hogy a fővárosi listán továbbra is negyedik, valószínűleg befutó helyen szerepel. A fővárosi listát továbbra is Lendvai Ildikó vezeti.

A budapesti kampánynál van szükség Horváthra, ugyanakkor valószínűleg az is közrejátszott a döntésben, nehogy leamortizálódjon már tavasszal, az önkormányzati választások előtt - mondta az [origo]-nak a szocialista elnökség egy névtelenséget kérő tagja. Megjegyezte, Horváth "hol hozta, hol nem" a II. kerületi körzetét, így ez a lépés nem jelenti azt, hogy egy biztos egyéni befutót áldoznának be a fővárosi kampánycélokért. Az egyéni indulás visszavonásával az is biztosnak tűnik, hogy Horváth lesz az MSZP főpolgármester-jelöltje, bár - mint ő maga is kiemelte - erről a formális döntés még nem született meg.

Az [origo]-nak nyilatkozó MSZP-s vezető szerint Lendvainál evidens a helyzet: a pártelnök - hasonlóan Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölthöz - azért nem indul egyéniben, mert az országos kampányban kell szerepelnie. "Ez mindig is így volt, mert a pártelnökre, a listavezetőre az országos kampány során nagyágyúval lőnek, így egyéni körzetben úgysem tud győzni, ez már sok esetben bebizonyosodott" - magyarázta. Másrészt a lista elején állóknak az országot kell járniuk a kampány során, mint fogalmazott: "így sokkal többet hoz, mint ha belefullad a saját egyéni körzetébe".