Életfogytiglant kaptak a tokaji pénzszállítórablók

Vágólapra másolva!
Két vádlottra életfogytiglani büntetést szabott ki kedden a bíróság, amiért tavaly márciusban mintegy 166 millió forintot raboltak el egy pénzszállító autóból, és megölték a biztonsági őrt. Az ítélet nem jogerős.
Vágólapra másolva!

Életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte kedden első fokon a Borsod megyei bíróság a 2007 márciusi tokaji pénzszállító-rablás és gyilkosság ügyében az első- és a harmadrendű vádlottat. A két férfit kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és lőfegyverrel visszaélés miatt találták bűnösnek. Az ítélet nem jogerős, az ügyész és a negyedrendű vádlott három nap gondolkodási időt kért, a többi vádlott fellebbezett.

Az elsőrendű vádlott legkorábban 35, a harmadrendű vádlott 30 év múlva bocsátható feltételesen szabadlábra. A másodrendű vádlott 15 év fegyházat, a negyed- és az ötödrendű vádlott 3-3 év, a hatodrendű vádlott 3 év 6 hónap, a hetedrendű vádlott 1 év 6 hónap, a nyolcadrendű pedig 2 év börtönbüntetést kapott. A mintegy 8 millió forintos perköltséget - különböző arányban - szintén a vádlottaknak kell megfizetniük.

A vádirat szerint tavaly márciusban a pénzszállító autó 166 millió forintot szállított, amikor Tokaj mellett a sofőr, azaz a harmadrendű vádlott, Sz. J. az általa vezetett gépkocsival egy földútra hajtott, azzal az ürüggyel, hogy "dolgát kell végeznie". Ezután a helyszínen elrejtőző első- és másodrendű vádlott előjött, és fegyverrel arra kényszerítette a kocsi biztonsági őrét, hogy szálljon ki az autóból, majd egy zsineggel fojtogatták, és többször torkon szúrták.

A vádlottak rövid ideig Miskolcon, majd a fővárosban bujkáltak. Ezt követően költöztek egy Kiskunhalas melletti tanyára, amelyet a vádlottak szüleinek segítségével a rabolt pénzből vásároltak. Az első és másodrendű vádlottak szüleit ezért vádolta az ügyészség bűnpártolással, a harmadrendű vádlott szülei 3, illetve 3 év 6 hónap, az elsőrendűé 1 év 6 hónap, valamint 2 év börtönbüntetést kaptak.