Visszavágtak a békésiek az útpénzüket elhappoló baranyai MSZP-seknek

Vágólapra másolva!
Megkurtították hétfőn az M60-as autópálya fejlesztésére szánt támogatást, amit a múlt héten a kormány akarata ellenére baranyai szocialista képviselők támogatásával nyomtak át a parlamenten. A pénzt csökkentéséről szóló indítványt egy békési szocialista nyújtotta be. A baranyaiak a múlt héten pont egy békési autópálya kárára szavazták meg maguknak a pénzt.
Vágólapra másolva!

Felére csökkentették hétfőn egy módosító indítvánnyal azt az egymilliárd forintot, amelyet a múlt héten 21 MSZP-s képviselő és az ellenzék támogatásával, a kormány akarata ellenére különítettek el a barnyai M60-as autópálya építésére.

A múlt hétfőn a jövő évi költségvetésről folytatott vita során 21 MSZP- képviselő - közülük 8 baranyai - úgy szavazta meg az egymilliárd forintot az M60-as autópálya építésére, hogy azt sem a kormány, sem az MSZP parlamenti frakciója nem támogatta. A kiszavazók között volt Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő, Szili Katalin korábbi házelnök, illetve Puch László, az MSZP párigazgatója is. Szili és Puch baranyai listáról került az Országgyűlésbe, így az ő szavazatuk érhető, más a helyzet Gyurcsánnyal, aki országos listáról került a parlamentbe. Korábban egy baranyai képviselő azt állította: sikerült meggyőzniük Gyurcsányt is. (Erről itt olvashat.)

A félreszavazó szocialisták által elfogadott indítvány a M44-es autópálya fejlesztésére szánt pénzt vonta el, ráadásul az indítvány kizárta azt is, hogy az M44-es fejlesztésére költségvetési támogatást fordítsanak. Podolák György, az Országgyűlés gazdasági bizottságának MSZP-s elnöke az [origo]-nak azt mondta: a hibát az okozta, hogy rosszul állították össze a módosító indítványok szavazási sorrendjét, előbb kellett volna az M44-esről szavazni, akkor erre az útszakaszra is lehetett volna pénzt elkülöníteni.

Ezt a hibát próbálta orvosolni a hétfőn a költségvetéshez beterjesztett indítvány, amely megfelezte az M60-asra szánt pénzt, az M44-es fejlesztésére pedig 3 milliárdot különített el. Az erről szóló indítványt 222 igen szavazattal fogadták el, vagyis a javaslatot megszavazták a korábban félreszavazó szocialisták is. Bókay Endre baranyai MSZP-s képviselő - aki a múlt héten a frakció ellenében szavazatott - az [origo]-nak azt mondta: hétfőn is vita alakult a frakcióban a javaslatról, a baranyaiak ugyanis ezúttal is azzal fenyegetőztek, hogy kiszavaznak. A képviselő a vita részléteiről nem akart beszélni, mindössze annyit mondott, Szili például nem volt jelen a frakcióülésen.

Bókay szerint azonban a baranyai képviselők sem akarták, hogy a Békés és Bács-Kiskun megyében futó M44-es ne jusson pénz. Ráadásul - tette hozzá a képviselő - hiába szavaztak volna a frakció ellenében hétfőn, a fideszes képviselők támogatásával így is átment volna javaslat. Az MSZP-sek mellett ugyanis 22 fideszes - főként Békés és Bács-Kiskun megyei - képviselő is támogatta az indítványt.

A baranyaiaknak visszavágó indítványt Molnár László Békés megyei szocialista képviselő jegyezte. A képviselő indoklásában úgy érvelt, hogy az M60-as fejlesztése csak kormányhatározatban szerepel, az M44-es fejlesztését viszont a kormányhatározatnál erősebb törvényben írták elő.