Magyarországon találták meg a leggazdagabb osztrák tetemét

Vágólapra másolva!
Budapest közelében találták meg Friedrich Karl Flick osztrák-német milliárdos tavaly ellopott koporsóját és holttestét. Eddig senki sem tudta, kik és miért lopták el a férfi koporsóját. Az osztrák Kronen Zeitung családi vitát sejtett a hullarablás hátterében, a német Bild szerint a tolvajok több millió euró válstágdíjat akartak a családtól. A német lap szerint Budapesten hat embert vettek őrizetbe az ügyben.
Vágólapra másolva!

Magyarországon, Budapest közelében találták meg a hétvégén a 2006-ban elhunyt osztrák-német milliárdos, Friedrich Karl Flick egy évvel ezelőtt, egy karintiai temetőből elrabolt holttestét - írja az osztrák Kronen Zeitung. A tetemet a koporsóval együtt vasárnap találták meg a magyar hatóságok, és már át is adták az osztrákoknak. Azt nem tudni, hogy a magyarországi nyomozásban osztrák nyomozók is részt vettek-e.

Az osztrák rendőrség még vizsgálja a tetemet, hogy megbizonyosodjon arról: valóban a 2006-ban, 79 éves korában, hosszú betegség után elhunyt Flick holttestéről van-e szó. A Kronen Zeitung szerint a koporsót egy öttagú, magyar és román állampolgárságú személyekből álló banda rabolta el, többszöri sikertelen próbálkozás után. A lap szerint banda két tagját már őrizetbe vették.

A német Bild ellenben úgy tudja, hogy hat embert vettek őrizetbe Budapesten az ügy miatt. A német lap szerint az őrizetbe vett hat férfi több millió eurót követelt a családtól a holttestért cserébe. Az [origo] megkereste az ügyben a BRFK sajtóosztályát, ahol későbbre ígértek tájékoztatást.

A koporsó és a tetem megtalálását kedden megerősítette az MTI-nek Alexander Marakovits, az osztrák Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) szóvivője. Marakovits ezen kívül csak annyit közölt, hogy a koporsót Ausztriába szállították, és a karintiai hatóságok vizsgálják, valóban a milliárdos holtteste van-e benne. A további részletekről hallgatott, és nem erősített meg egyet sem a sajtóban szereplő további állítások közül. Bővebb tájékoztatást majd a nyomozás lezárása után adnak - közölte.

Azt, a szintén az osztrák sajtóban megjelent feltételezést, miszerint váltságdíjat fizettek volna a koporsóért, a család szóvivője tagadta. Elvetette azt a feltevést is, hogy magánnyomozókat bíztak meg a koporsó és a holttest utáni kutatással. A családi szóvivő szerint a karintiai hatóságok abból indulnak ki, hogy valóban Flick került vissza Ausztriába. A milliárdost egyfajta szarkofágban, vagyis két, egymásba illeszkedő koporsóban temették el, s a két réteg közül csak a külsőt feszítették fel a tettesek.

Nyom nélkül

A tetemet, a koporsóval együtt tavaly novemberben lopták el a karintiai Velden temetőjéből, Flickék családi mauzóleumából. Ehhez a tolvajoknak el kellett mozdítani a koporsót fedő, gránitból készült, több száz kilogrammos sírfedelet. A koporsót feltehetően teherautón szállították el.

A rablók - a gránitkövön látható néhány karcoláson kívül - nem hagytak nyomot maguk után, és szemtanúk sem voltak. A tett indítéka azóta is ismeretlen. A hatóságok nem zárták ki, hogy a tetemet zsarolási szándékkal vitték el, bár arról korábban nem lehetett tudni, hogy bárki is követelt-e váltságdíjat a tetemért cserébe. Flick rokonai az év elején 100 ezer euró jutalmat ígértek annak, aki segít felkutatni a holttestet. A Kronen Zeitung szerint nem kizárt, hogy az egyik családtag fizette a tolvajokat, azért, mert a milliárdos egyszer azt mondta neki, hogy Donnersbachwaldban szeretné, ha eltemetnék. Ezt a feltevést a család szóvivője tagadja.

Botrányos múlt

Az iparmágnás Flick családi vállalat-birodalmának alapjait apja, Friedrich Flick, Adolf Hitler egykori fegyvergyárosa rakta le. Az idősebb Flicket bűnösnek találták és hét év börtönre ítélték a második világháborús német bűnösök ügyében ítélkező nürnbergi perekben, mivel gyáraiban a munkaerő felét ingyen dolgozó foglyok tették ki.

Halála után Friedrich Karl Flick vette át a düsseldorfi konszern irányítását, amit hatalmassá fejlesztett. A hozzá tartozó cégek a páncélozott járművektől, a papírtörölközőn keresztül, a fürdőkádig számtalan árucikket gyártottak. A nagyiparos azonban egész életében elutasította, hogy kárpótlást fizessen az apja által megkárosított embereknek. Flick az 1990-es években települt át Ausztriába, elsősorban adózási szempontok miatt.

Flick neve összefonódott a második világháború utáni legnagyobb németországi pártpénzelési botránnyal. A vizsgálatok kiderítették, hogy 1969 és 1980 között cégeitől 25 millió márkát juttattak a Bundestagban képviselt valamennyi pártnak. Flick ellen akkor nem indult eljárás, de vállalatának egyik menedzserét és két minisztert adócsalás miatt elítéltek. Flick 1985-ben adta el vállalatbirodalmát a Deutsche Banknak. Vagyonát halálakor öt-hatmilliárd euróra becsülték.