Vágólapra másolva!
Lincselésnek nevezte az Olaszliszkán történteket a 2006-ban meggyilkolt tanár, Szögi Lajos képviselője a debreceni bíróságon. Az ügyvéd az ügyészhez hasonlóan több vádlottra életfogytiglani börtönbüntetést kért, és feljelentést tesz a hatóság akadályoztatásáért is. Az egyik vádlott az utolsó szó jogán azt mondta: ő és társai "Magyarország szégyenei". A bíróság november 13-án hirdet ítéletet.
Vágólapra másolva!

Az elkövetés módját tekintve a magyar büntetőjog történetében példátlan, ami Olaszliszkán történt - mondta az olaszliszkai gyilkosság tárgyalásán a 2006-ban meggyilkolt Szögi Lajos és családjának jogi képviselője, Helmeczy László. A jogász lincselésnek minősítette az Olaszliszkán történteket, és hangsúlyozta, Szögi nem ütötte el azt a kislányt, aki miatt a konfliktus kirobbant.

A Debreceni Ítélőtáblán tartott tárgyalás másodfokon zajlik, az elsőfokú ítélet ellen - amely mind a nyolc vádlottat bűnösnek találta, és különböző mértékű büntetéseket szabott ki rájuk - az ügyész és a vádlottak védői is fellebbeztek. A másodfokú tárgyalás hétfőn kezdődött Debrecenben, kedden helyszíni tárgyalást is tartottak. Az ügyész csütörtökön négy olaszliszkai vádlottra életfogytiglant, azaz az elsőfokú büntetés súlyosbítását kérte. Helmeczy szintén a büntetés súlyosbítását kérte több vádlottra, mert szerinte "ebben az ügyben példát kell statuálni".

Helmeczy utalt az elkövetés különösen kegyetlen módjára is, megjegyezve: egyetlen jóérzésű ember nem volt, aki próbálta volna megakadályozni a történteket. "Ha összeadjuk, hány rúgást ismernek el a vádlottak, Szögi Lajos magát verte agyon" - mondta annak kapcsán, hogy mindössze három vádlott ismert el egy-egy rúgást, illetve egyetlen pofont, miközben Szögi Lajost "nyaktól felfelé ötven közepes vagy nagyobb behatás érte".

Az ügyvéd bejelentette: a vádlottak az összebeszéléssel, a szerepek előzetes "leosztásával", személyiségi jogi perrel való fenyegetőzéssel végig színjátékot űztek, ezért megteszi a feljelentést hatósági eljárás akadályoztatása miatt.

"Magyarország szégyenei vagyunk" - mondta az utolsó szó jogán J. Gusztáv hetedrendű vádlott, aki arra kérte Helmeczy Lászlót, a sértett jogi képviselőjét, hogy tolmácsolja részvétüket Szögi Lajos családjának, és bocsánatot kért tőlük és "egész Magyarországtól". A fiatalkorú Sz. Gergő Roland negyedrendű vádlott már az előző tárgyalási napon bocsánatot kért tettükért, a többi vádlott azonban ezt az utolsó szó jogán sem tette meg.

Balla Lajos tanácsvezető bíró a tárgyalássorozatot berekesztette, és bejelentette, hogy a bíróság november 13-án hirdet ítéletet.

Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermeki szeme láttára verték agyon 2006. október 15-én a Borsod megyei Olaszliszkán, miután a feltételezések szerint autójával elsodort egy kislányt, aki az árokba esett, de - mint később kiderült - nem sérült meg. Az ügyben nyolc ember ellen emeltek vádat. Egyiküket első fokon életfogytiglani, öt embert 15 év, két fiatalkorú vádlottat pedig 10 év fiatalkorúak börtönében letültendő büntetésre ítéltek.