Megkérte a minisztereket Bajnai, hogy ne villogjanak

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök arra kérte a kormánytagokat, hogy lehetőleg ne használják a megkülönböztető jelzést a szolgálati autójukon. Korábban több baleset részesei voltak a kék villogókkal közlekedő kormányzati kocsik, legutóbb a külügyminiszter autója karambolozott. A miniszter szerint nem ő, hanem a sofőr dönt a jelzés használatáról.
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordon miniszterelnök arra kérte a kormánytagokat, hogy csak nagyon indokolt esetben használják szolgálati autójuk kék villogóját - közölte az MTI kérdésére csütörtökön Szollár Domokos kormányszóvivő. Korábban a Blikk írt arról, hogy a kormányfő Balázs Péter külügyminiszter múlt heti balesete után elrendelte a kék villogók használatának felfüggesztését. Szollár szerint a miniszterelnök kérésének nincs semmilyen jogi formája, nem született például róla rendelet, csak megkérte erre a minisztereket.

A kérés közvetlen előzménye, hogy múlt héten Balázs Péter külügyminiszter koccanásos balesetet szenvedett Budapesten, amelyben senki nem sérült meg. A Blikk csütörtöki számában a történtekről Balázs Péter azt mondta: nem ők gázoltak, hanem egy idős hölgy rohant beléjük kocsival egy útkereszteződésnél, mert nem vette észre, hogy jön az autójuk. Arra a kérdésre, hogy indokolt volt-e a kék villogó és a sziréna használata, a miniszter azt mondta: arról nem ő dönt.

"A megkülönböztető jelzés használatáról a szolgálati autóm sofőrje, a Köztársasági Őrezred munkatársa dönt. (...) Én egyáltalán nem szólhatok bele az ő munkájukba. Kezdetben még próbáltam tippeket adni nekik, hogy merre menjünk, de még azt is ők döntik el, ahogyan arról sem kérdeznek meg, hogy használják-e a megkülönböztető jelzést. Náluk is ott van a program, azt tartani kell" - jelentette ki a miniszter.