A pénz és a politika a férfiak játékszere Magyarországon

Vágólapra másolva!
Magyarország rontott korábbi helyezésén a nemek közti egyenlőséget vizsgáló amerikai kutatásban. A jelentés szerint a férfiakkal összehasonlítva jó a magyar nők helyzete az oktatásban és egészségügyben, de a gazdaságban és a politikában kevesebb esélyük van az érvényesülésre.
Vágólapra másolva!

Magyarország a vizsgált 134 ország közül a 65. helyen áll egy amerikai jelentésben, amely a nemek közti egyenlőséget vizsgálta. Ezzel romlott Magyarország helyezése, 2008-ban még a 60. helyen állt (igaz, akkor csak 130 országot vizsgáltak). A nemek közti teljes egyenlőségért 1 pont járt volna, ebből Magyarország 0,688-ot kapott.

A Global Gender Gap Report című jelentést három amerikai kutató készítette. A kutatás szerint a magyar nők átlagban 26 évesen mennek férjhez, és átlag 1,3 gyermeket vállalnak. Az egészségügyben és az oktatásban nincs nagy különbség a nemek között, azonban a gazdasági életben és a politikában szinte teljes.

Jelentősen rontotta Magyarország megítélését a jelentés szerint, hogy ha ugyanazt a munkát férfi, illetve nő végzi el, hatalmas különbség is lehet bérük között. A bérkülönbségeket vizsgáló összehasonlításban csak a 113. helyen végzett Magyarország.

Magyarországon a jelentés szerint nagyjából ugyanannyi nő olvas és ír, mint ahány férfi. Az általános iskolákba azonban még mindig nagyobb arányban jutnak el a fiúk, mint a lányok (bár a közép- és felsőoktatásban már teljes a nemek közti egyenlőség). Az alapfokú oktatásban a jelentés szerint a női tanárok aránya a férfi tanárok 96 százaléka, középiskolákban azonban már csak 72, a felsőoktatásban pedig mindössze 37 százalék.

A politikai életben szintén a lista végén szerepel Magyarország, a parlamenti képviselők nemi arányát tekintve csak 95.