Helyszíni tárgyalást tartottak Olaszliszkán

Vágólapra másolva!
Véget ért az olaszliszkai gyilkosság újrakezdődő perének helyszíni tárgyalása. A vádlottak az ítélőtábla tanácsa előtt mutatták meg, mi történt a gyilkosság helyszínén. Többen közülük ellentmondtak korábbi vallomásuknak, egyikük szerint előre leosztották a szerepeket.
Vágólapra másolva!

Kedden délután véget ért a helyszíni tárgyalás Olaszliszkán, ahol a gyilkossági ügyben másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla tanácsa is jelen volt, hogy megnézze a helyszínt. A tanács azért tartotta fontosnak a helyszíni tárgyalást, hogy saját szemével lássa az események helyszínét - mondta a bíróság sajtótitkára.

A vádlottak egy része a helyszínen megmutathatta, hol tartózkodott a gyilkosság előtt, és mit csinált közben. A tárgyalást különleges rendőri és biztonsági intézkedések közepette tartották.

Néhány vádlott a korábbi vallomásokkal nem teljesen egyező, sőt esetenként ellentétes nyilatkozatokat tett a helyszíni tárgyaláson. A negyed- hatod-, és hetedrendű vádlott nem kívánt részt venni a helyszín bejárásán. A harmadrendű vádlott, aki első fokon tizenöt év fegyházat kapott, a tárgyaláson azt mondta, hogy nem ő követte el a bűncselekményt. Csak magára vállalta, hogy elviszi a balhét, amikor kiosztották egymás közt a szerepeket - mondta Koszta János, a Debreceni Ítélőtábla sajtótitkára.

A másodrendű vádlott, az elsodort kislány édesapja, akit első fokon életfogytiglani büntetésre ítéltek, pedig azt mondta, "itt mindenki tudja, hogy ki mit csinált, de senki sem viszi el a balhét." Hozzátette azt is, hogy felesége, aki az ügy ötödrendű vádlottja, ártatlan, és ő is "csak egy pofont adott a tanárnak".

Az olaszliszkai gyilkosság másodfokú tárgyalása hétfőn kezdődött Debrecenben (bővebben itt olvashat róla). Első fokon a Borsod megyei bíróság mind a nyolc vádlottat bűnösnek találta társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt. Az ítélet azért nem lett jogerős, mert a vádlottak védői és az ügyész is fellebbeztek, enyhítést, illetve súlyosbítást kérve.

Szögi Lajos tiszavasvári tanárt 2006. október 15-én a gyermekei szeme láttára verték agyon Olaszliszkán, miután a férfi autójával elsodort egy az út mellett haladó kislányt. A különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel nyolc embert vádoltak. Az autóval elsodort lány egyébként a baleset során nem sérült meg, csupán az árokba esett.