Félti a végjátéktól a rádiófrekvenciákat az ORTT-elnök

Vágólapra másolva!
Az ORTT szerdai ülésén javasolni fogja Majtényi László, az ORTT elnöke, hogy további pályázókat zárjon ki a médiahatóság a két országos kereskedelmi rádiófrekvenciáért versenybe szálló cégek közül. Az elnök azt kifogásolja, hogy míg egy pályázót a testület korábban kizárt irreális üzleti terve miatt, ezt más, szerinte szintén megalapozatlan ígéretekkel próbálkozó rádióknál nem tette meg. Szerdán véglegesen eldőlhet, mi lesz a Sláger és a Danubius jelenlegi frekvenciájával.
Vágólapra másolva!

Az Advenio Zrt. mellett az FM1 Konzorcium, a két országos kereskedelmi rádiós műsorszolgáltatási jogosultságért folyó versenyben maradt két kisebb pályázó ajánlatának visszautasítását javasolta az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke az MTI médiahatósági forrásból származó információja szerint kedden.

Majtényi László módosító indítványokat nyújtott be kedden a rádiófrekvencia pályázatokhoz annak érdekében, hogy kizárják a két országos műsorszolgáltatási jogosultságért folyó versenyből azokat, akik szerinte irreális üzleti tervet nyújtottak be. A testület szerdán ül össze, és az elnök szerint "nagy valószínűsége" van annak, hogy véglegesen el is dönti, mi lesz a sorsa a jelenlegi Sláger és Danubius frekvenciájának.

"A kiírás jó, a pályázatot el lehet dönteni, nincs szükség új pályázat kiírására" - mondta egy keddi sajtótájékoztatón Majtényi László, aki szerint annyi történt, hogy "egyesek" elrontották a saját ajánlatukat. Mint mondta, elve az, hogy az árajánlat legyen felülről nyitott. Példaként említette: egy nagy nemzetközi médiacégnek megérheti, hogy akár néhány éven át is veszteségesen működjön azért, hogy a frekvencia birtokába jusson.

Majtényi László kérdésre válaszolva "a lehető legrosszabb" esetnek azt nevezte, ha a két jogosultság november 18-i lezárultáig nem kötnek szerződést a most futó pályázat nyerteseivel. Ugyanakkor arra a "kisebb rossz" megoldásra, hogy az ügy nyugvópontra jutásáig, akár egy új pályázat végéig ideiglenes engedéllyel működhessen a Sláger és a Danubius Rádió, azt mondta: erre e pillanatban nem lát jogi lehetőséget.

Majtényi - ahogy azt október 12-én kiadott különvéleményében is - azt állítja, hogy a médiahatóság helytelenül megkülönböztette a pályázókat, amikor október 7-én csak a mindkét frekvenciáért harcba szálló Zene Rádió Zrt.-t zárta ki az üzleti terv megalapozatlansága miatt, miközben ugyanezért más indulókat is ki kellett volna zárni. Szerinte ugyanis más pályázók szintén megalapozatlan, irreális üzleti tervet nyújtottak be, a pártok által delegált ORTT-tagok azonban ezeket mégis benn tartották.

"Az egész ügy körül van valami furcsaság, ezt mindenki érzékeli" - utalt Majtényi arra, hogy az elmúlt napokban Sólyom László köztársasági elnök, és Bajnai Gordon kormányfő is szót emelt a rádiópályázatok jogszerű elbírálásáért. (Itt elolvashatja az [origo] rádiópályázatokról szóló interjúját Majtényi Lászlóval). Majtényi szerint "az a veszély, hogy a médiapiac egy szegmense összeomlik, ha olyan pályázattal viszik el a frekvenciát, amely teljesíthetetlen" - mondta keddi sajtótájékoztatóján.

A pályázók a két országos rádiófrekvencia üzemeltetéséért versenyeznek, ezekre kellett ajánlatot tenniük. Egyrészt a 2011. július 1-ig tartó első szakaszra kellett megajánlaniuk egy adott díjat (350 és 700 millió forint között), másrészt a hétéves koncesszió hátralévő részére - egy 200 milliós fix összeg mellett - a nettó árbevétel bizonyos százalékát kellett ígérniük. A pontozási rendszerben minél többet ajánl valaki, annál több pontszámot kap a pályázatnak erre a részére.

Az ORTT nyáron írta ki pályázatot a Danubius és Sláger Rádió frekvenciájára, mivel a két országos kereskedelmi rádió műsorszolgáltatási jogosultsága novemberben lejár. A pályázatra hat cég összesen nyolc pályázatot nyújtott be, azonban október 7-én az ORTT a mindkét frekvenciára pályázó Zene Rádió Zrt.-t az üzleti terv megalapozatlanságára hivatkozva kizárta. Így a Danubius frekvenciájáért a most működő rádió mellett az Advenio és a Rádió Juventus Zrt. indul. A Danubius elindult a másik, jelenleg a Sláger Rádió által használt frekvenciáért is, amelyet a Sláger is szeretne megtartani, itt a harmadik pályázó az FM1 konzorcium.