Utasfigyeléshez kéri Bajnai segítségét a főváros

Vágólapra másolva!
Törvénymódosítást kérne a kormányfőtől a főváros azért, hogy a BKV bekamerázhassa a járműveit. Erre a jelenlegi törvény szerint nincs lehetőség, a BKV azonban szeretné megvédeni a támadásoktól az ellenőreit. Több tucat ellenőrt támadtak meg tavaly nyár óta, a bántalmazottak kétharmada nő.
Vágólapra másolva!

A fővárosi közgyűlés csütörtöki ülésén szavaz majd arról az előterjesztésről, amelyben Budapest Bajnai Gordon kormányfő segítségét kérné a BKV-járművek bekamerázásához. A kamerákra az indoklás szerint azért lenne szükség, mert egyre több támadás éri a BKV ellenőreit és járművezetőit. A Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettes által benyújtott javaslat az ombudsman augusztusi állásfoglalására hivatkozik.

Ebben Jóri András adavédelmi biztos azt írta, nem elfogadható az utasok teljes körű megfigyelése kamerákon keresztül. Ezt csak akkor lehetne megvalósítani, ha külön jogszabályt alkotnának róla, amely kiállná az alkotmányosság próbáját is - írta az ombudsman. (Erről bővebben itt olvashat.)

Az előterjesztéshez egy törvényjavaslatot is csatoltak, ez a kamerás megfigyelést megengedné "közforgalmú közlekedési eszközön, annak állomásán, megállóhelyén" is, azaz, ennek alapján nem csak a buszokon és villamosokon, de a megállókban is elhelyezhetne kamerákat a BKV. A javaslattal a 2005-ös személy- és vagyonvédelmi törvényt módosítanák.

A BKV kimutatása szerint tavaly július óta, összesen 68 jegyellenőrt, és 28 járművezetőt támadtak meg. A kimutatás szerint az ellenőrökre intézkedés közben vagy után támadtak utasok, a 68 esetből 41-ben ismeretlen maradt a támadó. Az ellenőröknek a legtöbbször a karját csavarták meg vagy ököllel arcon ütötték őket, másokat mellen vagy ágyékon rúgtak.

Az is előfordult, hogy a BKV-ellenőrt fojtogatni kezdte az utas, idén júniusban pedig egy ittas férfi az ellenőr fülét rúgta meg, aki emiatt dobhártyasérülést szenvedett. Egy jegyellenőrt egy ismeretlen nő tavaly lelökött a buszról, egy másiknak az ingét tépték le vagy váratlanul megkarmolták az arcát. A BKV kimutatása szerint a megtámadott ellenőrök 63 százaléka nő volt, de a támadók között is sok nők volt.