Nem akar még foglalkozni a parlament a közgyűlésoszlató javaslattal

Vágólapra másolva!
200 képviselő ellenezte az országgyűlésben, hogy tárgysorozatba vegyék a Fidesz és a KDNP javaslatát arról, hogy lehessen önkormányzati testületet feloszlatni a választások előtti egy évben. A fővárosi MSZP-SZDSZ-koalíció szakadását követően határozott úgy a Fidesz, hogy az új budapesti választások megtartását támogatja.
Vágólapra másolva!

Nem vette tárgysorozatba az Országgyűlés hétfőn azt a törvénymódosítási javaslatot, amellyel a benyújtó Fidesz és KDNP lehetővé tette volna a Fővárosi Közgyűlés feloszlatását. A képviselők 150 igen, 200 nem és 2 tartózkodás mellett utasították el a tárgysorozatba vételt.

Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője október közepén jelentette be, hogy a Fidesz azt kezdeményezi, minden képviselő mondjon le a Fővárosi Közgyűlésben, hogy minél előbb új választást lehessen tartani. A közgyűlés feloszlathatósága érdekében pedig törvénymódosítást indítványoztak.

Javaslatuk a helyi önkormányzatokról, valamint a választási eljárásról szóló jogszabályt módosítaná. A javaslat lényege az, hogy egészen addig lehessen önkormányzati közgyűlést oszlatni, amíg az államfő nem tűzi ki az esedékes önkormányzati választásokat. Így lehetővé válhatna a választás megtartása Budapesten - közölte akkor Tarlós István. A törvénymódosításra azért is szükség lenne, mert a törvény értelmében a választásokat megelőző egy évben nincs lehetőség a testület feloszlatására.

Azért szeretne választásokat Budapesten a Fidesz, mert október közepén felbomlott a fővárosi közgyűlésben az MSZP és az SZDSZ alkotta koalíció, így a főváros irányítása csak folyamatos ötpárti egyeztetéssel és konszenzusokkal lesz lehetséges a jövő őszi önkormányzati választásokig.