Sztrájkolnak a vasutasok kedd délelőtt

Vágólapra másolva!
Rövid időn belül ismét sztrájk fogja megzavarni a vonatközlekedést, miután öt vasutas szakszervezet munkabeszüntetést hirdetett kedd délelőtt a 10 és 12 óra közötti időszakra. A sztrájk a MÁV mellett a GYSEV vonalait is érinti majd. A demonstrációval azokat a mellékvonalakat szeretnék megvédeni, amelyeket a kormány pazarlásra hivatkozva meg akar szüntetni. Az egyik vasúti szakszervezet, a VDSZSZ azt is közölte, a keddi sztrájk után a héten már nem tartanak több munkabeszüntetést. 
Vágólapra másolva!

Figyelmeztető sztrájkot tart az öt vasutas reprezentatív szakszervezet kedden délelőtt 10 és 12 óra között, a mellékvonalak tervezett bezárása elleni tiltakozásul - közölte Simon Dezső, a Vasutasok Szakszervezete elnöke hétfőn, a munkaügyi vitát követően. A MÁV és a szakszervezetek hétfői egyeztetésén nem jött létre megállapodás a sztrájk idején biztosítandó, még elégséges szolgáltatásról.

Sigulinszki Tibor, a MÁV Zrt. szóvivője elmondta, hogy a MÁV-START 78 vonat közlekedtetésére tett javaslatot, amely a frekventált vonalakon 1-1 vonatpár közlekedését jelentené a sztrájk két órás időtartama alatt. Ezzel szemben a szakszervezeti ajánlat az alapszolgáltatásokra vonatkozott, beleértve a vonatok fűtését, világítását, illetve eljuttatását a következő állomásig.

A sztrájk a GYSEV vonalait is érintit majd a társaság közleménye szerint. 10 és 12 óra között várhatóan nem indulnak vonatok a GYSEV állomásairól és megállóiból, de az épp úton lévő vonatok még befutnak az állomásokra. A Szombathely-Körmend-Szentgotthárd vonalon közlekedő vonatpótló buszokat nem érinti majd a sztrájk, azok menetrend szerint fognak közlekedni.

A két órás munkabeszüntetés viszont érintheti a Sopron-Szombathely vonalon a Sopronból 10:15-kor és a 11:37-kor, és Szombathelyről 9:35-kor 11:28-kor induló vonatokat. A Győr-Sopron vonalon a Győrből 10:50-kor induló gyors és a 11:41-kor induló InterCity vonatokat, valamint a Sopronból 9:10 perckor induló InterCity, a 10:00-kor és a 11:40-kor induló gyorsvonatokat is. A nap folyamán további késésekre kell számítani a GYSEV vonalain - közölte a vasúttársaság.

A MÁV a www.mav-start.hu honlapon folyamatosan közöl majd friss információkat a sztrájkkal kapcsolatban. A vasúti bérletekkel a Volán és a BKV egyes járatait is igénybe lehet majd venni. Az elfogadó Volán-járatok listája szintén a honlapon található.

A BKV délelőtt 10-től 13 óráig fogadja el a MÁV-bérleteket a következő vonalain: a 2-es, 3-as metró vonalain, a gödöllői és ráckevei HÉV-vonalon, az 1, 1A, 3, 4, 6, 12, 14, 19, 28, 37, 37A, 47, 49, 62, 62A jelzésű villamosokon, valamint a 7, 7E, 33, 33E, 54, 55, 68, 84E, 88, 89E, 94E, 97E, 98, 98E, 103, 114, 160, 161, 161A, 162, 162A, 168E, 169E, 172E, 173, 173E, 176E, 198, 200E, 201E, 202E, 213, 214, 260, 261E, 272, 276E jelzésű autóbuszokon.

Ezenkívül az InterCity vonatokra a sztrájk ideje alatt nem kell helyjegyet és pótjegyet váltani. A MÁV vissza is téríti a pótjegy árát, ha ezt az utas igényli.

Nem született megegyezés

Simon Dezső elmondta, hogy a hétfői egyeztetés a kormány és a szakszervezetek között nem hozott érdemi előrehaladást. A szakszervezetek azt követelték, hogy a kormány a mellékvonalak bezárásával kapcsolatos javaslatait vonja vissza, majd haladéktalanul kezdjen hozzá egy hosszútávú közlekedéspolitikai koncepció kidolgozásához.

A szakszervezetek a tárgyalásokat folytatni kívánják a kormánnyal - mondta Simon Dezső. Jövő héten hétfőn 14 órakor folytatódnak a tárgyalások a kormány és a reprezentatív vasutas szakszervezetek között, közben pedig szakértői egyeztetéseket tartanak. Kérdésre válaszolva Simon Dezső elmondta, hogy a figyelmeztető sztrájk után, ezen a héten már nem tartanak munkabeszüntetést - tekintettel a közelgő ünnepekre. A jövő hét hétfői tárgyalást követően döntenek majd a további lépésekről.

Andrási Miklós, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, a szakszervezetektől ígéretet kaptak arra, hogy érdemi észrevételeket tesznek a kormány javaslatához. Ezekre szerdáig válaszol majd a kormány, a tárgyalást pedig jövő héten folytatják. Andrási Miklós közölte, hogy jövő hétfőre kidolgoznak egy foglalkoztatáspolitikai koncepciót, amely megnyugtatóan rendezi az érintett vasutasok helyzetét. A 33 vonal bezárása pedig kormányzati döntés lesz - mondta Andrási Miklós.

Múlt hét hétfőn hajnalban a Vasúti Dolgozók Demokratikus Szakszervezete kezdett határozatlan idejű sztrájkot, de végül néhány óra után abbamaradt a demonstráció.

Hónig Péter közlekedési miniszter egy nappal később, kedden jelentette be, hogy várhatóan 33 mellékvonalat zárnak be, mert szerintük ezek fenntartása pazarlás. A 33, összesen ezer kilométer hosszú pályaszakaszon Hónig szerint naponta mindössze 6400 ember utazik, míg a szakaszok üzemeltetési költsége jelenleg 7 milliárd forint (erről részleteket itt talál).