Fidesz: A kormány miatt nem bíznak a H1N1-vakcinában a magyarok

Vágólapra másolva!
A Fidesz szerint a kormány rossz kommunikációja a felelős azért, hogy a H1N1 elleni vakcinával szemben bizalmatlanok a magyarok. Az MSZP erre úgy reagált: ezt a kérdést nem kellett volna a "politika mocsarába" rántani.
Vágólapra másolva!

A Fidesz szerint zűrzavar és összevissza-beszéd jellemezte a kormány újinfluenzával kapcsolatos kommunikációját, így a kormány a felelős a H1N1-vakcinával szembeni bizalmatlanságért és a védőoltás hiteltelenségéért. "Magyarországnak van oltóanyaga, de a rossz menedzselés miatt sem a lakosság, sem a szakemberek nem szeretnék beadni, beadatni" - mondta Pesti Imre, a Fidesz egészségpolitikusa.

Pesti szerint hibázott a kormány, amikor államtitokként kezelte a vírusellenes szerek mennyiségét, és több ponton szembement az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásával. Bizonytalan az oltóanyagot gyártó cég tulajdonosi háttere, és problémát jelent, hogy nincs nemzetközi törzskönyve a gyógyszernek - tette hozzá.

Kökény Mihály, az MSZP egsézségpolitikusa, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke szerint a védőoltás kérdését "nem kellene a politika mocsarába rángatni". Szerinte Pesti nyilatkozatával felrúgta azt a politikai konszenzust, ami a járványügyi biztonság kérdésében hetek, hónapok óta létezik a pártok között az egészségügyi bizottságban, ahol oltóanyagpárti álláspont alakult ki. A bizottság erről egy egyhangúlag elfogadott állásfoglalást is kiadott.