Bajnai aggódik a rádiópályázatok miatt

Vágólapra másolva!
Bajnai Gordon kormányfő vasárnap aggasztónak nevezte azt, ami a Danubius és Sláger Rádió frekvenciájára kiírt pályázatok ügyében történik. A miniszterelnök arra utalt, hogy a pályázatokról döntő Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke szerint több problémás pályázatot is ki kellett volna zárni, az ORTT azonban ezt mégsem tette meg.
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordon kormányfő vasárnapi sajtótájékoztatóján aggasztónak nevezte, ami a kereskedelmi rádiófrekvenciákra kiírt pályázatok ügyében történik.

A miniszterelnök azt mondta: nemcsak az a cél, hogy a lehető legtöbb befizetést ígérő pályázó nyerjen, hanem azt is biztosítani kell, hogy ezt a díjat teljes egészében be is tudják fizetni. Semmit nem ér egy magas megajánlott díj, ha azt később nem kell befizetni - mondta. Bajnai szerint közérdek az is, hogy ezek a kereskedelmi adók valóban a tőlük megszokott függetlenséggel sugározzanak továbbra is.

A kormányfő azt mondta: véleményét a sajtóhírek, Majtényi Lászlónak, ORTT elnökének a megszólalásai, és egy vele folytatott telefonbeszélgetés alapján alakította ki. (Majtényivel készült interjúnkat itt tudja elolvasni.)

Az ORTT nyáron írta ki pályázatot a Danubius és Sláger Rádió frekvenciájára, mivel a két rádió műsorszolgáltatási jogosultsága novemberben lejár. Október 7-én a testület a mindkét frekvenciáért harcba szálló Zene Rádió Zrt.-t az üzleti terv megalapozatlansága miatt zárta ki mindkét pályázatból.

Majtényi múlt héten azt mondta: ezen indok alapján az FM1 Konzorcium ajánlatát is ki kellett volna zárni, ezt azonban a testület leszavazta. Az ORTT elnöke szerint ugyanis több pályázó olyan magas műsorszolgáltatási díj befizetését ajánlotta a pályázatában, amelynek a befizetésére nincs esély.

Az Advenio Zrt. pályázata pedig - Majtényi szerint - összeférhetetlenségi követelményeknek nem felel meg. A Danubius jelenlegi frekvenciájáért harcba szálló Advenio kétharmad részben Nyerges Zsolt ügyvéd, egyharmad részben pedig a jobboldali kötődésű, Lánchíd Rádió által alapított Lánchíd Vagyonkezelő tulajdonában van. (Erről részletesen itt olvashat.)

Az Országgyűlésben korábban Velkey Gábor SZDSZ-es képviselő azt mondta: a tenderre három irreális ajánlat érkezett, de az ORTT csak az egyik pályázót zárta ki megalapozatlan üzleti terv miatt, a másik két aspiránst, a Fidesz-KDNP-s és az MSZP-s delegáltak tovább engedték.