Vasárnap hajnaltól kezdődik a téli időszámítás

Vágólapra másolva!
Kezdődik a téli időszámítás, vasárnap hajnalban egy órával vissza kell állítani az órákat. A MÁV menetrendjében nem okoz fennakadást az óraátállítás: mindössze három nemzetközi és néhány belföldi vonat indulási idejében lesz változás.
Vágólapra másolva!

Vasárnap hajnalban kezdődik a téli időszámítás: egy órával vissza kell állítani az órákat. Hajnali 3 órakor kell 2 órára visszaállítani az órákat, vagyis egy órával többet lehet aludni.

A nyári-téli időszámítást - az időmérő eszközök egy órával előre illetve visszaállítását - először az Egyesült Államokban vezették be, 1916-ban. Magyarországon a XX. század első felében szintén volt nyári-téli időszámítás, de 1958-ban ezt szüneteltették és csak 1980-ban vezették be újra. Az eredeti cél az energiamegtakarítás volt, vagyis az, hogy ne kelljen korán elkezdeni a világítást a téli napokban. Az időközben a világ egyes részein - például az Egyesült Államokban is - végzett felmérések nem igazolták, hogy az intézkedéssel érdemben lehetne spórolni az áramon. Az átállás haszna valószínűleg sokkal inkább az, hogy az emberek átlagos ébrenléti ideje így jobban egybeesik a nappali időszakkal.

A MÁV menetrendjében nem okoz komoly fennakadást az óraátállítás. Mindössze három nemzetközi és néhány belföldi vonat indulási idejében lesz némi változás. A nemzetközi vonatok közül a Dacia expressz mindkét járata Magyarországon lesz hajnalban az óraátállítás idején. A Budapestről Bukarestbe induló szerelvény Lőkösházán, míg a másik vonat Békéscsabán fogja bevárni a téli időszámítás szerinti indulási idejét. A Beograd nemzetközi gyorsvonat Budapestre tartó járata pedig Kiskunhalason fog várakozni az új időszámítás szerinti indulási idejéig.

Belföldi vonatból hajnalban mindössze néhány közlekedik. Azok, amelyek hajnali kettő és három óra között indulnának, csak az óraátállítás után, már a téli időszámítás szerint kezdik meg útjukat.