Gyújtogatás miatt éghetett le a jászberényi templom

Vágólapra másolva!
Gondatlanság vagy gyújtogatás okozhatta a tüzet a jászberényi Ferences templomban. A tűz egy idősek otthonára is átterjedt. Ebben a templomban dolgozott a homoszexuális viszonya miatt kizárt plébános.
Vágólapra másolva!

Szinte biztos, hogy emberi közreműködéssel lobbantak fel a lángok a jászberényi Ferences templomban péntek éjjel, a kérdés a város tűzoltóparancsnoka szerint csak az, hogy gondatlanság vagy szándékos gyújtogatás történt.

A templomban keletkezett kár milliós nagyságrendű - hangzott el a város polgármesterének, rendőrkapitányának és tűzoltóparancsnokának közös sajtótájékoztatóján szombaton este. Fózer Tibor tűzoltóparancsnok elmondta: a tűzvizsgálói jelentést még várják, ám a szakértői vélemények szerint kizárható, hogy bármiféle műszaki meghibásodás előzte volna meg a tüzet. A rendőrkapitány szerint véletlen baleset is történhetett. Ezt látszik igazolni, hogy a templom a tűzoltók kiérkezésekor zárva volt, a templomban égésgyorsítót nem találtak, a parázs pedig akár öt órával korábban, az utolsó szertartást követően is keletkezhetett.

A rendőrség rongálás bűntett megalapozott gyanúja miatt indított eljárást az egyelőre ismeretlen elkövető ellen - közölte Halmai Ferenc rendőrkapitány. Mint mondta, ha sikerül elfogni a tettest és a szándékosság bizonyítást nyer, úgy az illetőre akár tíz év börtön is várhat.

A tűz pénteken röviddel éjfél előtt keletkezett Jászberényben, a Ferences templomban, az épület belsejében padok lángoltak, és a tüzet kísérő füst a templom melletti idősek otthonára is átterjedt. A templomban olyan sűrű füst gomolygott, hogy a tűzoltók alig láttak felderítés és oltás közben, ezért a helyi tűzoltók mellett nagykátai és hatvani egységeket is riasztottak a harmadik, kiemelt fokozatú káresethez.

A gyors beavatkozás ellenére több fapad teljesen porig égett. A füst átterjedt a szomszédos Szent Klára Idősek Otthonára, ahonnan emiatt a tűzoltók a nővérek segítségével az idős lakókat az épület másik szárnyába menekítették át. A gondozottak a tűzoltás és alapos szellőztetés után visszatérhettek a szobáikba. A tűz keletkezésnek oka egyelőre ismeretlen, a helyszíni vizsgálatban a rendőrség is részt vesz.

A lángok abban a templomban csaptak fel, amelyben az a plébános dolgozott, akit héten az Egri Egyházmegye botrányokozás miatt felmentett papi hivatásának gyakorlása alól. A Blikk cikke szerint a papnak viszonya volt egy melegpornó-filmekben szereplő férfivel. (Az [origo riportját a jászberényi pap ügyéről itt olvashatja.)