Két zuhanásos baleset is volt a Mátyás-hegynél

Vágólapra másolva!
A Mátyás-hegyi barlanghoz egy kezét kificamító turistáért, a Mátyás-hegy oldalához pedig egy feltehetően öngyilkossági kísérletet elkövető fiatalhoz kellett kivonulniuk a mentőknek. A turistát barlangi mentők, a hegyről lezuhant férfit tűzoltók hozták ki.
Vágólapra másolva!

A barlangi mentőknek és a tűzoltóknak szinte egy időben, majdnem azonos helyre kellett vonulniuk menteni péntek este Budapesten. A Magyar Barlangi Mentőszolgálat munkatársai a Mátyás-hegyi barlangból hoztak ki egy sérült turistát, a tűzoltók 500 méterrel odébb pedig egy fiatalembert mentettek, aki a sziklák közé esett, 20 méter magasból.

Adamkó Péter, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat riasztásvezetője szerint a Pál-völgyi barlang közelében, a Szépvölgyi útnál lévő Mátyás-hegyi barlangban egy turista sérült meg. A Független Hírügynökség szerint amerikai, az MTI korábbi híre szerint angol turistáról van szó. A 34 éves férfi egy barlangi kalandtúrán vett részt. Egy csoporttal ereszkedett le a körülbelül 5 kilométer hosszan húzódó barlangba. Már kifelé jöttek, mikor este hét óra körül, nem messze a bejárattól, a Nagyteremben 2-3 métert csúszott, és kificamította a kezét.

A fizetős túrán résztvevő turistával barlangászok is voltak, de nem voltak elegen a mentéshez, a sérültnek pedig nagy fájdalmai voltak. Ekkor értesítették a barlangi mentőket, akik 16 emberrel, köztük két orvossal érkeztek a helyszínre. A férfit este 10 óra előtt hordágyon sikerült a felszínre hozni.

A mentéssel egy időben a tűzoltókat is riasztották a Mátyás-hegyhez. Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság szóvivője szerint a barlangtól körülbelül 500 méterre, a Mátyáshegyi útnál zuhant le valaki a sziklákról. Egy 30 éves fiatalembert kellett kimenteni, aki feltehetően öngyilkossági szándékkal ugrott le 20 méteres magasságból, a másfél méter átmérőjű sziklák közé. Hegymászó technika illetve kötelek segítségével hozták fel a tűzoltók. A fiatalembert súlyos állapotban szállították kórházba Az első hírek egy hajléktalan mentéséről szóltak.