Orbán: Az ilyen kormányokat eléri a végzet

Vágólapra másolva!
A Fidesz dolga, hogy legkésőbb öt hónap múlva győzelemre vigye Magyarország ügyét - jelentette ki beszédében Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a párt nagytétényi megemlékezésén. Orbán szerint a nép hamarosan visszaveszi saját sorsát, a visszaélésekért pedig vállalni kell majd a felelősséget. A gyűlésre több ezren mentek el, a környéken dugó alakult ki.
Vágólapra másolva!

"Az a dolgunk, hogy legkésőbb öt hónap múlva győzelemre vigyük Magyarország ügyét" - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a párt Nagytétényben tartott ünnepi megemlékezésén, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján. Orbán a beszédében megismételte azt a korábbi gondolatát, hogy Magyarországon a józan ész hangjának kell felülkerekednie a szélsőségességen, amelyhez a pártelnök a jelenlegi kormányzást is odasorolja. Szerinte 1956 példája is azt mutatja, hogy Magyarország igazi hangja a józan ész hangja.

Orbán beszéde előtt avatták fel az 1948-ban lerombolt, most újjáépített nagytétényi országzászlót, amelyet megáldottak a történelmi egyházak papjai. Orbán "egy kormányzásra készülő párt elnökeként" mondott köszönetet beszédében azért, hogy a zászlóavatáshoz az évfordulót választották.

A Fidesz elnöke párhuzamba állította az 1956-os és a jelenlegi politikai helyzetet. Mint mondta, az embereket semmibe véve próbálták akkor és próbálják most kormányozni az országot, de "az ilyen kormányokat eléri a végzet". Szerinte az ilyen kormányok "nagyon tévednek, amikor nem adják meg azt a tiszteletet és elismerést, ami mindenkinek kijár", és "ez lesz végső bukásuk oka". Orbán ismét beszélt a kormány jövőbeli felelősségrevonásáról, úgy fogalmazott, szembe kell majd nézniük tetteik következményeivel, vállalniuk kell a felelősséget a hivatali visszaélésekért.

Szerinte, ahogy '56-ban, most is eljön az "igazság pillanata", amikor az "árokszélre szorított nép" visszaveszi kezébe a saját sorsát. "Az én nemzedékem életében talán sosem adódik még ilyen pillanat. Végérvényesen lezárhatjuk az átmenet korszakát, és mi, magyarok, teljesen új fejezetet kezdhetünk el, teljesen új irányba indulhatunk el" - mondta a pártelnök, aki szerint "nagy és sorsfordító küzdelem kezdődik Magyarország számára". "A küzdelem pedig nem csak a választásokig tart, célja nem pusztán a választások megnyerése, az csak egy lépcsőfok. Utána Magyarországot kell újjáépíteniük - jelentette ki Orbán, aki arra számít, hogy a mostani kormány gáncsolni fogja majd őket. "Hosszú menetelés vár tehát ránk" - tette hozzá.

"A zászló már odafönn lobog. Hamarosan indulnunk kell. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok" - zárta a beszédét a Fidesz elnöke a tőle megszokott fordulattal.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A nagygyűlésen készült további képeinket a fotóra kattintva találja

A Fidesz rendezvénye előtt a környéken tudósítónk szerint kisebb dugó alakult ki, az érkezők a környező utcákban álltak meg autóikkal, ami a helyieket láthatóan kissé zavarta. Sokan viszont sétálva érkeztek a helyszínre, a környéken sok volt az árus, magyar zászlókat kínáltak, a forralt bor pedig decinként 150 forintba került. Tudósítónk szerint a rendezvény helyszínén sok volt a rendőr.

"Kiderül azért, hogy ki az igaz ember"

"Itt a helyünk" - mondta egy a rendezvényre érkező középkorú nő két barátnőjének a Nagytétényi úton, miközben összeölelkeztek. "Kiderül azért, hogy ki az igaz ember" - mondta egyikük nevetve. A színpadot egy pici téren állították fel, e körül gyűlt össze körülbelül 3000-3500 ember - jelentette tudósítónk. A kezdéskor a Fidesz-gyűlésekről jól ismert dalokat énekelt egy gyermekkórus. A környéken hangosbemondókat helyeztek el az utcákon, ezért a színpadon elhangzó beszédeket ott is hallani lehetett, ahol már nincsenek a gyűlésre érkezett emberek, csak házak. A rendezvényen Orbán előtt beszédet mondott Szabolcs Attila nagytétényi polgármester.

"Pécsett már elkezdődött a változás" - mondta az [origo] helyszínen tartózkodó tudósítójának egy idős asszony. Szerinte nagyon nagy változásra lesz szükség, ezért reméli, hogy ha a Fidesz jövőre hatalomra kerül, akkor legalább három cikluson keresztül kormányozni fog. Azt mondta: a gondolkozó emberek rá fognak jönni, hogy átverték őket, és ő meg a barátnője Sukoróról jöttek fel, minden Fidesz-rendezvényen ott vannak, főleg azokon, ahol Orbán Viktor pártelnök beszél.