Vágólapra másolva!
November 11-én dönt a Legfelsőbb Bíróság arról, hogy le kell-e bontani a XII. kerületi turulszobrot, vagy pedig maradhat a helyén - írja a Népszava. A döntés ellen nem lehet fellebbezni.
Vágólapra másolva!

Véglegesen eldől a Legfelsőbb Bíróság (LB) november 11-iki döntésével a Budapest XII. kerületi turul sorsa - írja a Népszava. Madarász Gabriella, az LB közigazgatási kollégiumának vezetője a lapnak azt mondta: az ügyben november 11-én fognak dönteni, határozatuk ellen már nincs fellebbezési lehetőség.

A bírói döntéssel lezárulhat az a négy éve húzódó vita, hogy a helyén maradjon, vagy el kell-e bontani a II. világháború áldozatainak emléket állító, jogsértő módon elhelyezett szobrot. A turulszobor ügye azután került az LB elé, hogy a XII. kerületi önkormányzat felülvizsgálati kérelmet nyújtott be az Fővárosi Bíróság (FB) júniusi jogerős határozata ellen. Ebben a bíróság megállapította, hogy a 2005 októberében felavatott szobor elhelyezése jogsértő, mert ahhoz nem járult hozzá a fővárosi közgyűlés. Az ítélet elrendelte a szobor lebontását.