Mégis kimehetnek az éjszakába az egri tinik

Vágólapra másolva!
Az ombudsman kifogásai miatt levették a napirendről Egerben azt a tervezetet, amely előírta volna, hogy a gyerekek éjszaka nem tartózkodhatnak közterületen felügyelet nélkül. A tinédzserek éjszakai mászkálását szerették volna korlátozni, de az ombudsman szerint túlságosan beleszóltak volna a szülő-gyerek viszonyba.
Vágólapra másolva!

Visszakozott az egri önkormányzat, és levette a napirendről azt a tervezetet, amely gyakorlatilag a kamaszok késő esti, illetve éjszakai kijárási tilalmáról szólt. Az önkormányzat az ombudsman aggályainak hatására döntött így, ugyanakkor továbbra is "stratégiai kérdésként" kezeli az ügyet, mert "nem szerencsés, hogy sokszor 12-13 éves gyerekek hajnalig lődörögnek az utcán" - mondta Habis László polgármester.

Az elképzelés lényege az volt, hogy - mivel sokan panaszkodtak a fiatalok éjszakai viselkedésére - a 14 éven aluli gyerekek 22 és reggel 6 óra között, a 14 és 16 év közötti fiatalok pedig 0 és reggel 6 óra között csak "felügyeletüket ellátó személy" kíséretében tartózkodhattak volna a város területén, az ott működő vendéglátóhelyeken és üzletekben. A szülők ellen szabálysértési bírságot szabhattak volna ki, ha megszegik az előírást.

Szabó Máté, az állampolgári jogok biztosa szerint viszont az önkormányzatnak nem lett volna joga ilyen rendeletet hozni, a korlátozás alkotmányos alapjogokat sértett volna. Szerinte a szabályozás törvényi alap és felhatalmazás nélkül avatkozott volna be a gyermekek és szülők alapjogainak gyakorlásába, túlságosan behatolt volna a családi szférába. A szankciókat sem helyeselte az ombudsman.

Az egri polgármester azt mondta, megkeresik azokat a parlamenti erőket, amelyeken keresztül kezdeményezhető egy, az ifjúság védelméről szóló törvénymódosítás. Ha ez a támogatás meglesz, hozzálátnak a helyi szabályozás kialakításához - tette hozzá.