Vágólapra másolva!
Jó papként emlegetik Jászberényben azt a plébánost, akiről egy meleg pornófilmekben szereplő férfi azt állítja, hogy viszonyuk volt. A hívők hiszik is meg nem is a meleg viszony történetét, a többség azonban csalódott az atyában, aki szívesen járt szaunázni és szoláriumba, szép miséket tartott, de volt egy bakija korábban.
Vágólapra másolva!

Csalódottak a hívők Jászberényben, ahol közbotrány okozása miatt felfüggesztettek egy papot. A Jézus Neve plébánia espereséről hétfőn állította azt a Blikk, hogy viszonyt folytatott egy meleg pornófilmekben is szereplő fiatal férfival. László atyát azóta nem látták. "Az érsekség parancsára nem nyilatkozhatunk" - mondta az [origo]-nak a templom kántora, amikor az atyáról kérdeztük.

"Tűkön ült"

A kántorhoz az egyházközség új falinaptáráért igyekvő idős nő azonban nem fukarkodott a szavakkal. "Földre szállt angyalnak tartottam" - mesélte a neve elhallgatását kérő 77 éves nő - "gyönyörűen énekelt, gyönyörűen misézett. Messziről is jártak hozzá esküvőre". Ő hálás volt a plébánosnak, mert elvált létére - előző férje halálát követően - második férjével is megeskette a templomban 43 évvel az első esküvő után. "Szívfakasztó szertartás volt" - emlékezett vissza. Azt azért megjegyezte, hogy a templom előző papja nyugodtabb volt, sokkal inkább meghallgatta az embereket, míg László atya "mindig tűkön ült".

Az asszony szerint a botrány kirobbanása óta minden lefekvéskor az atya ügye jár az eszében. "Áldozáskor ilyen kezekkel adta a számba az ostyát" - borzongott. A nő csalódott a papban, mert szerinte neki kellene megtestesíteni az emberek mintaképét, de a szíve mélyén sajnálja is: "Olyan sokan sok mindent megcsinálnak, és nem derül ki" - mondta a Zagyva ligetes partjától nem messze fekvő templom előtt.

A fürdőruhás pap

"Bemocskolta a templomot, megvetendő dolog" - bírálta a papot egy lassú beszédű férfi a közeli gimnázium tornaudvara előtt futó gyalogúton. A szintén név nélkül nyilatkozó idős ember azt állította, sokáig énekelt a templomi kórusban, jól ismerte az atyát, és nem lepte meg a neki is álmatlan éjszakákat okozó botrány.

Szerinte voltak olyan jelek, amelyek utaltak arra, hogy nincs minden rendben az atyával, de ez inkább személyes megérzése volt. Feltűnt neki az esperes rendkívüli pedantériája, hogy sok fiatal férfi látogatja, és egyszer a helyi fürdőben is látta a medence szélén üldögélve beszélgetni egy fiatallal, miközben beszélgetőpartnere a combjainál állt a vízben. "A fürdőruhás papot nem szeretem" - ingatta a fejét rosszallóan. Megérzését - állítása szerint - megosztotta a kántorral is, aki azonban mosolyogva csak annyit válaszolt: "Mondja neki!"

Fotó: Ancsin Gábor [origo]
Bakizott az esküvőn

Az atya előszeretettel járt a helyi fürdőkbe a jászberényiek szerint. A belvárosi fürdő előtt dohányzó középkorú Margó főleg a munkahelyén, a távolabb lévő hűtőgyári fürdőben látta az atyát, ahol hetente többször is megjelent szaunázni. Mint pap rendes volt, de a magánélete rá tartozik. Szerinte az a fiatal, aki lebuktatta azért csinálta, mert "be akar futni".

A belvárosi fürdő jegypénztárosa nem igazán ismerte László atyát, annyi jutott róla eszébe, hogy a lánya barátnőjének esküvőjén - szerinte kissé kapatosan - eltévesztette az ara nevét, ami nagy derültséget keltett a násznép körében. A fürdőben az öltözőszekrényeket és a jegyeket hosszú évek óta ellenőrző Marika - aki maga is felháborodott az eseten - állította, hogy korábban többször találkozott az atyával a fürdőben, aki szerinte nem fürödni, hanem szoláriumozni járt oda. A nő tudni vélte, hogy a papot zsarolták lebuktatói, "a vasárnapi mise alatt már alig várták, hogy befejezze".

Hivatás

Semmi jelét nem mutatta másságának, szépen prédikált, a gyerekeket össze tudta fogni, zarándoklatokat szervezett - mondta a papról a Zagyva-parton gurulós szatyrát húzó kötött sapkás néni, aki hiszi is, meg nem is az esetet. Kételkedik, mert nem érti, hogy az atya miért erre a pályára ment, ha tudta magáról, hogy meleg. Szerinte elég okosnak kellett lennie ahhoz, hogy felmérje ennek veszélyeit, és azt sem érti, hogy eddig miért nem vették észre a dolgot.

Az atya felelősségéről beszélt egy rózsaszín szoknyás, kezében virágcsokrot tartó idős néni is. Olyan mint egy pszichológus, az emberek lelkével foglalkozik, neki is tisztában kell lennie magával, ha ezt a hivatást vállalja - mondta. A közeli Sziget büfé füstös félhomályában csak annyit jegyzett meg a pultos nő - miközben kiadott egy újabb felest, és lerendezte a tűzoltó-készüléket ellenőrző fiatalembert -, hogy ő maga is megbotránkozott, bár személyesen nem ismerte a papot, aki alkalmanként azért küldött hozzájuk valakit sörért, borért.

Fotó: Ancsin Gábor [origo]
"Nem illik a képbe"

A Jászberénytől pár kilométerre fekvő Alattyán - ahova László atya kijárt misézni, mert nincs helyben plébános - értetlenkedve fogadták a hírt a helyiek. Itt szinte senki nem hitte el a papról, ami a bulvárlapban megjelent. "Nem illik a képbe" - magyarázta Ferenc a bolt előtt - "nem erre tanította a fiatalokat és a felnőtteket". Szerinte is zsarolták a papot, "valaki rárepült valamilyen formában".

"Elég hihetetlen, de..." - kezdte Tóni, aki még akkor ismerte meg az atyát, amikor sírásóként dolgozott a temetőben - "járt erre-arra Farmoson..." de az már nem derült ki, hogy ezzel mire utalt, mert beszaladt a húsboltba.

Az [origo] szerette volna leellenőrizni az állításokat, ám az egri egyházmegye a pap felfüggesztésére vonatkozó közleményen kívül nem volt hajlandó mást közölni. Az egyházmegyétől arról sem kaptunk felvilágosítást, hogy pontosan mit jelent a felfüggesztés: kivizsgálják-e az ügyet az egyházon belül, mi történik ezután a pappal, gyakorolhatja-e még valaha hivatását? A közeli Nagyboldogasszony templom plébánosa pedig személyes megkeresésünkkor elzárkózott a nyilatkozattól.