Növényvédőtől pusztultak ki a halak egy csepeli tóból

Vágólapra másolva!
Több száz mázsa hal pusztult ki egy Csepelhez közeli tóból egy olyan növényvédőszer miatt, amelyet az unióban már nem is lehetne használni. A méreg az emberekre nem veszélyes, de azért horgásztilalmat vezettek be.
Vágólapra másolva!

Szeptember óta több száz mázsa hal pusztult el a karbofurán nevű betiltott növényvédőszertől a Csepel és Szigetszentmiklós határában lévő kavicsbánya tó területén - mondta szerdán Siket Péter, ráckevei kerületi osztályvezető főállatorvos. A rovarölő, talajfertőtlenítő és csávázó szert 2008 decemberéig lehetett használni az Európai Unióban, azóta a szer tárolása is tiltott. Az ügyben feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen gondatlanságból, vagy szándékosan elkövetett károkozás gyanúja miatt.

A kerületi főállatorvos szerint a méreg jelenlegi koncentrációjában nem veszélyes az emberi szervezetre, azonban horgásztilalmat vezettek be a tóra, a döglött tetemek elszállítását és megsemmisítését pedig már megkezdték. Hozzátette, tavaly Jászárokszállás mellett ugyanilyen méreg miatt pusztult el számos sas és egyéb ragadozó is, akkor szándékosan rejtették csali-tetemekbe a vegyszert.

A hatóságok becslése szerint 200-300 liternyi karbofurán kerülhetett a vízbe, így leghamarabb tavasszal telepíthetnek új halállományt a tórendszerbe. Az egyes halfajok eltérő mértékben érzékenyek a méregre, így először a sügér, majd a süllő, a busa és az amur pusztult ki a tóból, míg a pontyok viszonylag ellenállóak voltak.

Fogarasi András, a Jó Szerencsét Horgász Egyesület elnöke szerint csaknem 40 éves halállomány pusztult ki a szennyezés miatt, amely körülbelül 50-80 millió forint kárt okozott a 106 hektáros tórendszer halállományában. Az egyesület elnöke szerint körülbelül 400 mázsa hal pusztulhatott el a tóban, eddig 150 mázsa tetemet szállítottak el és semmisítettek meg.