Másodjára felmentették a Szlávy-gyilkosság vádlottjait

Vágólapra másolva!
Bár korábban 15 év börtönre ítélték, a megismételt eljárásban felmentették Wappler Lászlót, akit a Balaton királyaként ismert Szlávy Bulcsú megöletésével vádoltak. A férfit ugyan 2004-ben tetten érték egy garázsban, amint el ki akarta ásni az alvilági vezér maradványait, de a bíróság szerint ez még nem bizonyíték arra, hogy ő ölette meg.
Vágólapra másolva!

A megismételt elsőfokú eljárásban felmentette szerdán a Heves Megyei Bíróság a Balaton királyaként ismert, 1997. július 31-én megölt Szlávy Bulcsú meggyilkolásával vádolt Wappler Lászlót és két társát - írta a Heol hírportál. Az öt és fél éve előzetes letartóztatásban lévő Wappler az ítélethirdetés után szabadon távozhatott a bíróság épületéből. Az ügyész fellebbezett a döntés ellen, így az ítélet nem jogerős.

Wapplert a korábbi eljárásban, 2007 januárjában 15 év börtönbüntetésre ítélte a bíróság, mert bizonyítottnak látta, hogy megbízást adott Szlávy meggyilkolására. A bűncselekmény állítólagos elkövetője 12, a harmadik vádlott bűnsegédként 6 évet kapott. Az elsőfokú bíróság szerint az emberölés hátterében az állt, hogy Szlávy állítólag megerőszakolta Wappler barátnőjét.

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla azonban tavaly áprilisban új eljárásra utasította az elsőfokú bíróságot. Wapplert a rendőrök 2004. január 23-án tetten érték barátnője XII. kerületi garázsában, amikor éppen ki akarta bontani és máshol elrejteni Szlávy szerelőaknába bebetonozott maradványai. A Heves Megyei Bíróság szerint azonban ez még nem bizonyítja, hogy valóban ő ölte meg az ismert alvilági figurát.

A bíró indoklása szerint a nyomozó és a vádhatóság is nagyvonalúan átlépett az ügyben fellelhető logikai ellentmondásokra. Az indoklás egy sor eljárási hibára is felhívta a figyelmet. Wappler az eljárás során végig ártatlannak vallotta magát. Azt állította, hogy Szlávy meggyilkolása Boros Tamásnak, az 1998-ban az Aranykéz utcában felrobbantott vállalkozónak állhatott érdekében. Wappler szerint ő Borostól tudott arról, hol van elrejtve a holttest, amelyet azért akart máshová vinni, mert attól tartott, bűnpártolással fogják őt is gyanúsítani.