Párizsban vert hullámokat a pécsi vízműháború

Vágólapra másolva!
Végigmagyarázkodta párizsi útját a pécsi vízműháború miatt Bajnai Gordon kormányfő - állítja egy Párizsban dolgozó magyar kereskedelmi diplomata. Bár a budapesti francia nagykövet szerint nem mennek jól a dolgok Pécsett, a Magyarországon jelen lévő francia cégek nyíltan nem panaszkodnak, és egyelőre az ügyben érintett cég is csak egészoldalas újsághirdetésekig jutott.
Vágólapra másolva!

"Jogi szempontból aggályos, viselkedését tekintve otromba, következményeit tekintve pedig az egész ország számára veszélyes precedenst teremt" - Bajnai Gordon kormányfő először múlt pénteken, az MTI-nek adott interjúban elhangzott szavait francia befektetőknek, Nicolas Sarkozy francia elnöknek és az egyik tekintélyes francia lapnak is megismételte vasárnapi és hétfői párizsi látogatásán.

Bajnai azért mentegetőzött, mert a részben a francia Suez Environnement tulajdonban lévő Pécsi Vízmű Zrt.-től két hete elvette a helyi önkormányzat a helyi vízi közművek üzemeltetését, és átadta azt egy teljesen önkormányzati tulajdonú cégnek, a Tettye Forrásház Zrt.-nek. Az önkormányzat arra hivatkozott, hogy a vízműnél keletkező profitot szeretnék a városnál tartani, ezért kezdeményezték, hogy visszavásárolnák a francia tulajdonrészt, ám erről nem sikerült megállapodniuk. A korábbi társaság vezetőit két hete kizárták irodáikból, majd különböző bűncselekmények gyanúja miatt feljelentették őket (az ügy további részleteiről bővebben korábbi cikkünkben olvashat).

Elsősorban azok a francia nagyvállalatok érdeklődtek a pécsi vízművitáról, amelyeknek vannak magyarországi befektetései - állította az [origo]-nak Orosz József, a magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökség párizsi irodavezetője. Orosz szerint "híre ment a dolognak, voltak visszajelzések", és az érintett, Magyarországon már beruházó társaságoknál "nagy port vert fel" az ügy. A vasárnap és hétfőn Párizsban tartózkodó Bajnai Gordon egy üzletemberekkel szervezett munkareggelin több célzást és kérdést is kapott a pécsi esetről a diplomata szerint.

Az [origo] megpróbált utolérni több, magyarországi érdekeltséggel rendelkező francia nagyvállalatot, hogy megtudjuk, aggódnak-e a pécsi események miatt. Delphine Lombard, a számos hazai útépítő cégben érdekelt Colas csoport francia sajtótszóvivője azonban még arról sem tudott, hogy hétfőn munkareggelit adott a magyar miniszterelnök Párizsban. A francia AXA biztosítónál először értetlenül fogadták a megkeresésünket, de Németh Sándor, a cég hazai sajtókapcsolatait intéző Capital Comunications munkatársa csütörtökön közölte, a társaság képviselői részt vettek a hétfői párizsi megbeszélésen, viszont nem aggódnak a pécsi fejleményekkel kapcsolatban.

A többek között a Budapesti Erőmű Zrt.-ben is tulajdonrésszel rendelekező Electricité de France-nál sem tudták először, hogy miről is van szó, ők későbbre ígértek tájékoztatást, de eddig ezt nem kaptuk meg. Több cég annyit mondott, hogy nem is kíván reagálni a történtekre. A Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara kommunikációs menedzsere, Garamvölgyi Petra pedig annyit közölt az [origo]-val, nem tud arról, hogy tagvállalatai - Magyarországon már megtelepedett cégek - körében aggodalom jelentkezne a történtek miatt.

A hétfőn az üggyel kapcsolatban egész oldalas újsághirdertést kiadó, illetve ügyfélszolgálati irodáját visszavevő Suez Environnement Hungárián kívül nyíltan csak a magyarországi francia nagykövet, René Roudaut fejezte ki aggodalmát a pécsi vízműháború miatt. Roudaut még október 6-án beszélt erről az MR1-Kossuth Rádió Közelről című műsorában. Azt mondta: a pécsi önkormányzat eljárása más befektetőket is elriaszthat, joggal tarthatnak attól, hogy holnap velük fordul elő ugyanez.

Orosz szerint az ügyről érdeklődőket Bajnai múlt pénteken az MTI-nek adott interjúban próbálta megnyugtatni. A magyar kormányfő a hétfői munkareggeli után azzal csitította a befektetőket, hogy felajánlotta közvetítését, "ha félreértésekről és nem tudatos akcióról van szó" (erről itt olvashat bővebben). Orosz szerint még nem lehet tudni, mit fog lépni a pécsi ügyben érintett nagyvállalat, és ennek nyomán esetleg több más befektető. Az új, lehetséges befektetők azonban nem erről érdeklődtek - mondta az [origo]-nak Orosz.

A téma előkerült hétfő este Bajnai és Nicolas Sarkozy francia államfő közötti megbeszélésen is, ahol a francia elnök felvetette a külföldi befektetők biztonságának garantálását. A magyar kormányfő neki is azt mondta, kész közvetíteni, de hozzátette, hogy a problémát elsődlegesen nem magyar-francia kérdésnek tekinti, hanem a vállalkozásoknak az önkormányzatokkal szembeni jogbiztonságát érintő ügynek - jelentette az MTI. Bajnait kedden a Le Figaróban megjelent interjúban is kérdezték a pécsi ügyről, ahol megismételte korábbi szavait.