Orbán Nagytétényben, a Jobbik a Deák téren - politikai rendezvények október 23-án

Vágólapra másolva!
Sok lezárás és számos politikai rendezvény lesz pénteken Budapesten. Orbán Viktor Nagytétényben országzászlót avat, a Jobbik a Deák téren tart nagygyűlést, a nemzeti érzelmű motorosok motoroznak majd.
Vágólapra másolva!

Kedden indult az 1956-os forradalomra emlékező fővárosi állami ünnepségsorozat. A kormány az október 23-i megemlékezésre a tavalyihoz képest 40 százalékkal kevesebbet, 87 milliót, az ünnepségsorozatra 141 millió forintot költ - közölte Szollár Domokos kormányszóvivő.

Budapesten a Blaha Lujza téren, a Corvin közben, a Nyugati téren és a Moszkva téren 1956-ban használt járműveket állítanak ki, az '56-os forradalom és szabadságharc egy-egy jelenetét pantomim művészek elevenítik meg. Egy fotókiállításon 1956 és 1989 párba állított eseményeit lehet megnézni, a képeket este hét után középületek falaira vetítik ki a Blaha Lujza téren, a Corvin közben, a Nyugati téren és a Moszkva téren.

Nem érdeklik a politikai rendezvények, de szeretne kimozdulni? Kovács Kati rendhagyó koncertje is pénteken lesz, a Nemzeti Színházban pedig újragondolják a Bánk bánt - itt válogathat több pénteki program közül.

Az időjárás mérsékelt lesz, bár néhol csapadék is várható - részletek itt.

A pártok is emlékeznek

Az állami rendezvények mellett valamennyi parlamenti és nagyobb párt tart október 23-i megemlékezést. Az MPSZ országszerte tart koszorúzásokat helyi és vezető politikusok jelenlétében. A párt politikusai pénteken részt vesznek a központi rendezvényeken, amelyek fél 9-kor kezdődnek a Kossuth téren.

Az MDF október 22-én délután 4 órakor tartott megemlékezést a Péterfy Sándor Utcai Kórház előcsarnokában. A párt sajtóközleménye szerint 23-án 10.30-kor a 301-es parcellánál tartanak megemlékezést. A párt sajtóirodája az [origo]-nak azt mondta, az eseményeken nagy valószínűséggel Dávid Ibolya pártelnök is jelen lesz.

A Fidesz országzászlót avat Nagytétényben, a Nagytétényi út 275-nél, az ünnepségen Orbán Viktor pártelnök és Szabolcs Attila polgármester mond beszédet. A rendezvény 11 órakor kezdődik.

Az SZDSZ a Rákoskeresztúri Köztemető 301-es parcellájában tart szűk körű megemlékezést pénteken délután egy órától. A tervek szerint az eseményen a frakcióból többen részt vesznek.

A Jobbik a Deák térre szervez nagygyűlést délután 3-tól. Többek között Vona Gábor pártelnök, Morvai Krisztina, a Jobbik EP-delegációjának vezetője, és Andreas Mölzer EP-képviselő, az osztrák Szabadságpárt (FPÖ) alelnöke is felszólal. A Jobbik rendezvénye miatt lezárják a Bajcsy-Zsilinszky utat az Andrássy út és a Deák tér között.

A KDNP sajtóosztálya az [origo]-nak azt mondta, a párt központi ünnepséget nem tart, Semjén Zsolt pártelnök Füzér községben mond ünnepi beszédet.

Sólyom László köztársasági elnök szerdán Bécsbe utazott, ahol találkozik az osztrák államfővel és részt vesz az 1956-os emlékünnepségen. Ellátogat a bécsi Magyar Otthonba, megtekinti a Theresianum Oktatási Intézetet és beszédet mond az intézet által szervezett 1956-os megemlékezésen.

Sok lezárás lesz a fővárosban

Az ünnepi rendezvények miatt több lezárás lesz Budapesten, a BRFK honlapján részletes térképet közöltek a forgalomkorlátozásokról, ezt itt lehet megnézni.

A 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom rendezvénye miatt a Március 15. tér, az Apáczai Csere János utca és a Petőfi tér lesz lezárva fél 12-től 3 óráig. A Magyar Nemzeti Bizottság 2006 rendezvénye miatt délután 5-től este 10-ig lezárják az Alkotmány utcát a Kossuth tér és a Honvéd utca között. A Civil Összefogás Fórum rendezvénye 3-kor kezdődik a Hősök terén, a tér és környékét este 7-ig lezárják.

A BRFK honlapja két motoros felvonulásra is figyelmezteti a közlekedőket. Délután egykor indul a Nemzeti Érzelmű Motorosok vonulása a XII. kerületi Böszörményi úttól a pesti Madách térig. A motorosok többször is keresztezik a Dunát, áthaladnak először az Árpád hídon, majd a Petőfi hídon, végül pedig az Erzsébet hídon.

A Gój Motoros Egyesület tagjai már délelőtt tízkor gyülekezni fognak a Budapesti Kongresszusi Központ parkolójában. Elsőként a XII. kerületi turulszoborhoz mennek, onnan továbbindulnak Pestre, a Nemzeti Pantheonhoz. Innen körülbelül egy órakor indulnak tovább: végcéljuk a Corvin-köz, de előtte bejárják a várost, átmennek a Dunán a Petőfi hídon keresztül, majd az Árpád-hídon át térnek vissza Pestre, és a Kossuth tér érintésével jutnak el a Corvin-közig.

Tüntetések és összecsapások a nemzeti ünnepen

Bár tavaly nem volt rendbontás az október 23-i megemlékezések után, az azt megelőző két évben a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel. A legnagyobb rendbontások 2006-ban voltak.

2006. október 23-án Budapesten az 1956-os forradalom kitörésének ötvenedik évfordulóján előre be nem jelentett tüntetéseket tartottak, majd utcai zavargások törtek ki. A tüntetők délután összecsaptak a rendőrökkel és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondását követelték. A kormányellenes tiltakozók épületeket rongáltak meg, kövekkel dobálóztak, autókat borogattak, miközben rendőrök gumilövedékekkel és könnygázzal próbálták megfékezni őket. A rendőrség fellépését többen aránytalannak és túlzónak ítélték. (A 2006-os eseményekről itt olvashat.) 2007-ben is volt könnygázas oszlatás, de a rendbontás nem volt olyan kiterjedt, mint egy évvel korábban. (További részletek itt olvashat.)

A tavalyi budapesti megemlékezések az azt megelőző két évhez képest szinte eseménytelenül zajlottak. Jelentős rendőri készültség volt az egész városban, a rendőrök mindenhol kordonok közé szorították a városban vonuló embereket. A nap legnagyobb izgalma az volt, hogy este a Nyugatinál három gyújtóbombát találtak. (Bővebben itt olvashat a tavalyi eseményekről.)