Egykori nemzetbiztonsági tiszttel szembesítették Zuschlagot

Vágólapra másolva!
Tanúként hallgattak ki egy egykori NBH-s alkalmazottat a Zuschlag-perben hétfőn. A tanú, aki az MSZP önkormányzati és közbiztonsági munkacsoportjának a tagja is volt, azt vallotta, közbiztonsági szakmai anyagokat készített Zuschlagnak, de arról nem tudott, hogy ezek pályázatokhoz kellenek.
Vágólapra másolva!

Egy, a Nemzetbiztonsági Hivataltól nyugdíjba vonult alkalmazott is segített Zuschlag Jánosnak a Fővárosi Közgyűléshez a közbiztonság témakörében beadott pályázatok szakmai anyagának az elkészítésében. Az MSZP önkormányzati és közbiztonsági munkacsoportjának a tagjaként is dolgozó tanú a Zuschlag-per hétfői tárgyalási napján elismerte, hogy szakmai anyagokat készített Zuschlagnak, de azt tagadta, hogy tudott volna a pályázatokról. Zuschlag írásos anyagokat kért tőle, amelyekre azért volt szüksége, mert a fiatalok biztonságának kérdéseivel kívánt foglalkozni - mondta a tanú.

A bíró kérdésére Zuschlag megerősítette: a tanú nem tudta, hogy a pályázatok nem valósulnak meg.

A tanú, aki sokáig dolgozott a rendőrségnél, jogi végzettséget szerzett, és a Nemzetbiztonsági Hivataltól ment nyugdíjba, de dolgozott a Rendőrtiszti Főiskolán és a Belügyminisztériumban is, illetve vezette a Fővárosi Közterület-felügyeletet, valamint az MSZP önkormányzati és közbiztonsági munkacsoportjának is tagja volt, önmagát közbiztonsági szakértőként jellemezte. Azt mondta, az MSZP-ben került kapcsolatba Zuschlaggal, akinek több alkalommal nyújtott szakmai segítséget.

Zuschlag korábban azt vallotta, hogy a fővároshoz beadandó, a közbiztonság témakörével foglalkozó pályázatok bonyolultak voltak, ezért egy nyugalmazott tisztet bízott meg a szakmai rész elkészítésével. A vádlott megerősítette korábbi vallomását, mely szerint a tanú a pályázatok szakmai részét készítette el.

A bíró megjegyzésére, mely szerint ellentmondás van a tanú és a vádlott vallomása között, Zuschlag János azt mondta: amikor egy pályázat szakmai anyaga rendelkezésre áll, akkor már a 95 százaléka kész a pályázatnak, a többi anyagot csak meg kell szerkeszteni.

A tanú kitartott korábbi vallomása mellett, mely szerint semmi köze sincs a Zuschlag János által, a Fővárosi Közgyűléshez beadott pályázatokhoz, azokat nem ő írta. Azt mondta, hogy Danielisz Béla fővárosi MSZP-s képviselő, a városrendészeti bizottság elnökeként a felettese volt, amikor a közterület-felügyelet igazgatója volt. A vádirat szerint a Zuschlag Jánoshoz köthető szervezetek jelentős pénzösszegekhez jutottak a városrendészeti bizottság pályázatain.

A tárgyalási nap végén a bíró a szembesítést eredménytelennek ítélte. A per szerdán tanúkihallgatásokkal folytatódik.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalással és más bűncselekményekkel vádolja Zuschlag Jánost és 15 társát. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak fiktív civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzésében működtek közre. Zuschlag János egykori MSZP-s országgyűlési képviselő 2007. szeptember 21. óta előzetes letartóztatásban van.

Érdekli a Zuschlag-per kimenetele? Ne maradjon le egyetlen ezzel kapcsolatos hírről sem! Kövesse rendszeresen az [origo] ezzel foglalkozó tematikus címkeoldalát!