Megmentette az MSZP Dávidot és Herényit

Vágólapra másolva!
A szocialista képviselők ellenszavazataival nem függesztette fel Dávid Ibolya MDF-elnök és Herényi Károly korábbi frakcióvezető mentelmi jogát az Országgyűlés. A képviselőket a Legfőbb Ügyészség akarta kihallgatni az úgynevezett adatgyűjtési ügyben, mert a vádhatóság szerint egy hangfelvétellel kényszerítették visszalépésre Dávid riválisát, Almássy Kornélt.
Vágólapra másolva!

Nem függesztette fel az Országgyűlés Dávid Ibolya MDF-elnök és Herényi Károly korábbi frakcióvezető mentelmi jogát. A két hétfői szavazáson az MSZP-s képviselők többsége és négy volt MDF-es, jelenleg független képviselő nemmel szavazott. A felfüggesztéshez a képviselők kétharmadának igen szavazatára lett volna szükség. Dávid és Herényi nem szavazott a saját ügyében.

Dávid és Herényi mentelmi jogának felfüggesztését a Legfőbb Ügyészség kérte, mert gyanúsítottként kívánták kihallgatni a két képviselőt az úgynevezett adatgyűjtési ügyben. A vádhatóság szerint Dávid és Herényi személyes adattal való visszaélést és kényszerítést követhetett el, amikor arra akartak felhasználni egy, a birtokukba került hangfelvételt, hogy lemondassák Almássy Kornélt, aki elindult a párt elnöki posztjáért.

A tavaly augusztus 1-jén, valószínűleg a titkosszolgálatok által rögzített, és szeptemberben nyilvánosságra hozott felvételen Tóth János, az UD Zrt. ügyvezetője és Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója hallható. A beszélgetés során Tóth azt mondta: valakik azt szeretnék, ha a cég "Dávid Ibolyára keresne terhelőket", mert "meg akarják szerezni az MDF-ben az első helyet" és ebben az akkori alelnök Almássy Kornél, a párt elnökjelöltje "van benne".

Az ügyészség szerint Dávid és Herényi a hangfelvételt arra akarta felhasználni, hogy kikényszerítse Almássy visszalépését a pártelnök-jelöltségtől. Ennek érdekében a pártelnök felkereste Csányit is, hogy a bankvezér gyakoroljon nyomást Almássyra. Mivel nem járt sikerrel, Dávid sajtótájékoztatón játszotta le a felvételt, illetve osztotta ki annak leiratát.

Géczi József Alajos, a mentelmi bizottság szocialista elnöke a szavazás előtt azt mondta: rendkívül sok politikai felhangja van az ügynek, amelyet szerinte fideszes politikusok úgy adtak elő, mintha ezen múlna a nemzet és a demokrácia sorsa. Géczi emlékeztetett arra, hogy a bizottság korábban iratokat kért a legfőbb ügyésztől, de nem kapott.

Dávid Ibolya több mint negyed órán át beszélt a szavazás előtt. Felidézte, hogy az elmúlt tíz évben háromszor került hasonló helyzetbe: az egyik a "nem értek a focihoz" kijelentés ügye, a másik a fia állítólagos kábítószerbotrányáról szóló hírek, a harmadik pedig a UD Zrt. ügye. Szerint a legegyszerűbb megoldás volt, hogy kilépett a felvétellel a nyilvánosság elé. Dávid szerint nem követett el bűncselekményt, és azt mondta: "Nyugodt lelkiismerettel állok a bíróság elé".

"Én egy demokratikusnak vélt párt tisztújításán próbáltam elindulni" - mondta a személyes érintettsége miatt szót kapó Almássy Kornél - de szerinte ezt antidemokratikus módon megakadályozták. "Semmifajta adatgyűjtés nem történt" - jelentette ki Almássy, akinek többször is meg kellett szakítania felszólalását az MSZP-s képviselők bekiabálásai miatt.