Vágólapra másolva!
Egy minisztériumi rendelet szerint az egészségügyi miniszter tanácsadó testülete az a szakmai kollégium, melynek állásfoglalása szerint nem szabadna terhes nőket és gyerekeket oltani a magyar H1N1-vakcinával. A testület egyik tagja az [origo]-nak azt állította, már szeptemberben szóltak a miniszternek és az ÁNTSZ-nek is, hogy bajuk van az oltóanyaggal, de nem reagáltak kifogásaikra. A kollégium főtitkára hétfőn délután közölte: a vakcinát kifogásoló, a kollégium vezetőjének nevével megjelent levél magánvéleményt tükröz. Az egészségügyi miniszter szerint az oltás biztonságos.
Vágólapra másolva!

Már szeptemberben azt javasolta a Magyar Infektológiai Szakmai Kollégium az egészségügyi miniszternek, hogy a H1N1 elleni magyar vakcinával ne oltsák be a terhes nőket és a 3-5 év alatti kisgyermekeket - mondta az [origo]-nak Szalka András, a 15 fős szakmai kollégium tagja. Szalka szerint felvetésükre a minisztérium nem reagált.

Szalka szerint szeptemberben még úgy fogalmazott a szakmai kollégium, hogy a magyar vakcina beadását meg kéne fontolni az olyan rizikócsoportba tartozóknál, mint a terhesek vagy a kisgyerekek. Az ÁNTSZ-nak és a minisztériumnak csütörtökön megküldött levelükben azonban már azt írták, nem a magyar vakcinát javasolják terhesek és a kisgyerekek beoltására. Szalka szerint az erősebb megfogalmazás oka, hogy a kollégium aggódik a rizikócsoportba tartozók miatt.

Több mellékhatástól félnek

A szakmai kollégium fenntartásairól elsőként a Tv2 híradója számolt be vasárnap. Szalka az [origo]-nak azt mondta: a fő kifogásuk az, hogy a magyar vakcinát teljes vírusból állították elő - több külföldi gyógyszergyártó cég hasított vírussal dolgozik -, ez pedig jóval több mellékhatást, többek között lázat okozhat. Szalka szerint ezért azt javasolják, hogy a rizikócsoportokhoz tartozókat hasított vírusból készített vakcinával oltsák be.

A magyar hatóságok áprilisban, a világjárvány kirobbanásakor azzal büszkélkedtek, hogy Magyarország talán az egyetlen olyan ország a világon, amely a teljes vírusból, azaz a fertőző vírustörzsből képes oltóanyagot előállítani. A teljes vírussal veszélyesebb dolgozni, de ezzel hamarabb előállítható az oltóanyag. A gyógyszercégek többsége ezzel szemben a vírusnak csak egy legyengített komponensét használja fel. A bonyolultabb, hosszabb ideig - néhány hónapig - tartó eljárást a nagy cégek azért választják, mert az célzottabb, így szerintük kevesebb mellékhatást okozó vakcina előállítását teszi lehetővé.

Hogy melyik a hatékonyabb módszer, arról korábban az [origo]-nak sem a világjárvány elleni védekezést koordináló magyar szakemberek, sem több, vakcina gyártással foglalkozó nemzetközi gyógyszercég képviselője nem akart véleményt mondani. A vakcinák hatékonyságát ugyanis csak bonyolult klinikai vizsgálatok után vagy egy világjárvány alatt lehetne felmérni.

A kollégium főtitkára szerint magánvéleményről van szó

Az Egészségügyi Minisztérium hétfő délutáni sajtótájékoztatóján kiosztotta a szakmai kollégium leveleit. Az egészségügyi miniszternek megküldött szeptember 8-i keltezésű levélben az olvasható, hogy a terhesek esetén nem áll rendelkezésre elegendő adat az oltások hatásáról. A szakmai kollégium szerint a terhes nőknél a "vakcinák beadása megfontolandó, de itt is csupán az akut lázas reakció az, amely magzati kockázatot jelent". A kollégium fontosnak tartja a terhesek beoltását, de olyan vakcinákkal, amely nem teljes vírusból készült, vagyis amelyiknél kisebb a láz kockázata.

Az egészségügyi tárca sajtótájékoztatóján annak ellenére adták át a szeptemberi levelet az újságíróknak, hogy hétfőn délelőtt a minisztérium az [origo]-nak azt állította: azért nem reagáltak eddig a szakmai kollégium véleményére, mert nem kapták meg hivatalosan az ezt tartalmazó levelet.

A szakmai kollégium - szintén az Egészségügyi Minisztérium sajtótájékoztatóján kiosztott - októberi levele azt taglalja, hogy olyan vakcina adható az anyának, amely nem teljes vírusból készült. Ezeknél ugyanis kevésbé valószínű, hogy káros oltási reakciókat, például lázat okoznak. Az állásfoglalás szerint azonban a magyar gyártó, az Omninvest vakcinái a teljes vírusból készülnek, így azok mellékhatásként hőemelkedést, lázt okozhatnak. A szakmai kollégium szerint az Omninvest vakcinái esetén nem vizsgálták, hogy az milyen hatásokkal jár a terhes nők esetén. A kollégium ezért hasított vírusból készülő vakcina beadását javasolja a terheseknek, mivel őket fokozottan veszélyeztetni az újinfluenza.

A kollégium elnöke, Ludwig Endre - a Szent László Kórház fertőző belgyógyászati osztályának munkatársa - külföldön van, így nem sikerült elérnünk. Megkerestük a kollégium főtitkárát - az Állami Egészségügyi Központ belgyógyászati osztályvezetőjét -, Rókusz Lászlót, aki a titkárságán keresztül azt közölte, beszélt az MTI-vel, az [origo]-nak már nem kíván nyilatkozni.

Az MTI délutáni híre szerint Rókusz közölte: a sajtóban megjelent, a terhes nők és a kisgyermekek oltására vonatkozó infektológiai szakmai kollégiumi állásfoglalás magánvéleménynek tekintendő, egyéni álláspontot tükröz. Rókus szerint a kollégium korábban már eljuttatta az Egészségügyi Minisztériumnak hivatalos állásfoglalását, amelyben nem tiltják a védőoltás adását terhes nőknek. A minisztérium sajtótájékoztatóján kiosztott, a szakmai kollégiumtól származó állásfoglalásokon aláírás nem szerepel, de a dokumentumokon a szakmai kollégium vezetőjének nevét és elérhetőségeit tüntették fel. Az októberi dokumentumon emellett az olvasható, hogy az az Infektológiai Szakmai Kollégium és az Országos Gyermekegészségügyi Intézet állásfoglalása. Megkerestük a gyermekegészségügyi intézetet, ahol azt közölték, az ügyben csak a főigazgató nyilatkozhat, ő viszont jelenleg külföldön van.

Szalka András az [origo]-nak hétfőn késő délután azt mondta: a kisgyerekek oltását ő kifogásolta. A terhes nők esetében azonban az Infektológiai Szakmai Kollégium összes tagja egyetértett abban, hogy őket a mellékhatásként esetleg fellépő láz miatt ne az Omninvest által gyártott vakcinával oltsák be.

Székely szerint biztonságos az oltás

Az újinfluenza elleni magyar oltóanyag alkalmas a terhes nők oltására - jelentette ki hétfői tájékoztatóján Székely Tamás egészségügyi miniszter a Független Hírügynökség szerint. Székely kijelentette: a szakmai kollégiumok hivatalos álláspontja szerint biztonságos a magyar oltóanyag. A Nemzeti Pandémiás Bizottság szerint az újinfluenza elleni magyar oltóanyag biztonságos, és alkalmas a várandós nők oltására - mondta hétfőn Bujdosó László elnök. Bujdosó szerint a magyar készítmény tartalmazza a legkevesebb olyan anyagot, amely reakciót, például magas lázat válthat ki.

A vírus és az oltóanyag nem jelent veszélyt a terhes nőkre, de a láz igen - mondta a sajtótájékoztatón Falus Ferenc. Az országos tiszti főorvos hozzátette, hogy várhatóan a lakosság egyharmada fertőződik majd meg, a terheseknél pedig még nagyobb lesz ez az arány. Védekezés nélkül a várandós nők fele kapja majd el az újinfluenzát. Ezt kell megelőzni, és a lázat csökkenteni - mondta Falus.

A miniszter tanácsadói aggódnak

A szakmai szervezet állásfoglalása ellentétes az ÁNTSZ és az Egészségügyi Minisztérium javaslataival. Falus Ferenc országos tiszti főorvos október elején azt mondta, az ajánlások szerint a terhes nőket elsőként kellene beoltani az új típusú influenza ellen. A várandós nők az Egyesült Államokban és az Európai Unió tagállamaiban is az elsőként oltandók között vannak - mondta Falus.

Az oltást támadó szakmai kollégium egy 2008-as egészségügyi minisztériumi rendelet szerint az egészségügyi miniszter javaslattevő, véleményező és tanácsadó testülete. Szalka szerint nem ez az első eset, hogy a véleményüket nem veszi figyelembe a miniszter egy döntésnél: Molnár Lajos korábbi egészségügyi miniszter az ágyszám csökkentéseknél nem vette figyelembe, hogy a kollégium hány ágyszámot javasolt a különböző fertőző betegségek ellátására.

Más országokban is aggódnak a terhesekért

A rizikócsoportba tartozók október első hetétől juthatnak hozzá ingyenesen a H1N1 elleni vakcinához. Az ingyenes védőoltást a háziorvosoknál, a házi gyermekorvosoknál, az iskolaorvosi és a foglalkozás-egészségügyi szolgálatnál lehet kérni. Az ÁNTSZ szerint ezután kerül a patikákba a vényköteles védőoltás is. Erről október 14-én Székely Tamás egészségügyi miniszter azt nyilatkozta, két héten belül a gyógyszertárakban is lehet már vakcinát kapni - eszerint legkésőbb október 28-áig a patikákba kerül az oltóanyag.

Az ÁNTSZ az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az amerikai járványügyi központ adataira hivatkozva azt irja honlapján: jóval nagyobb az esély arra, hogy valaki elkapja az influenzát, mint hogy a védőoltás után mellékhatások lépjenek fel. Az ÁNTSZ szerint tévhit, hogy a védőoltás nem biztonságos. Az ÁNTSZ állásfoglalása szerint a védőoltás ugyanakkor veszélyes lehet a tojásallergiásokra, a formaldehid-túlérzékenyekre, és óvatosnak kell lenni az antibiotikum-allergiások és a tiomersal-érzékenyek esetében is.

A védőoltás lehetséges mellékhatásai közé tartozik az ÁNTSZ tájékoztatója szerint a faájdalom és duzzanat az oltás helyén, rossz közérzet és fáradtságérzet. Ezek fellépésének esélye 1-10 százalékos. Ennél jóval ritkább mellékhatás lehet például a fejfájás, verítékezés, láz (0,1-1 százalék). A klinikai vizsgálatok során az ÁNTSZ szerint nem tapasztaltak súlyos mellékhatásokat, a súlyos allergiás reakció esélye is egy az egymillióhoz.

Számos országban - például Csehországban, Belgiumban - viták folynak arról, hogy a védőoltás biztonságos-e, és szabad-e beadni terhes nőknek és kisgyermekeknek. Németországban például több tartományi orvosi kamara, illetve más egészségügyi szervezet figyelmeztetett, hogy a szérummal kapcsolatban túl sok a bizonytalanság és ebből fakadóan a kockázat is. Több orvosi szervezet arra figyelmeztetett, hogy a lehetséges mellékhatások főként a terhes nőkre és a gyerekekre lehetnek kockázatosak. A német egészségügyi minisztérium csütörtökön bejelentette, hogy a terhes nők számára a védőoltást egyelőre csakis orvosi tanácsra, gyermekek számára pedig csökkentett dózisban ajánlja.

Kiket fertőz a H1N1?

A vírus bárkit megfertőzhet, és szövődmények is bárkinél felléphetnek. A vírusfertőzés miatt meghaltak többsége a 25-64 évesek közül került ki, a fertőzöttek 47-60 százaléka a fokozottan veszélyeztetett csoportokba tartozott, a többieknek azonban nem volt alapbetegségük, tehát egészségesek voltak.

A legveszélyeztetettebb csoportok - állítja az ÁTNSZ a nemzetközi tapasztalatokra hivatkozva - a kisgyermekek, a 65 év feletti idősek, a várandós kismamák és a krónikus betegségben szenvedők - ide tartozik például a szív-érrendszeri megbetegedés, a tüdőbetegség, az immunhiány. A súlyosan elhízott cukorbetegek különösen veszélyben vannak.

Az Egyesült Államokban múlt kedden hozták nyilvánosságra az eddigi legnagyobb kutatást a H1N1-fertőzésekről. Eszerint az újinfluenza miatti szövődményekkel kórházba kerülő betegek 46 százaléka a fertőzés előtt egészséges volt - nem volt asztmája vagy krónikus betegsége, tehát nem tartozott rizikócsoportba.

A súlyosan megbetegedett felnőttek 26 százaléka volt asztmás, 8 százalékának volt más krónikus tüdőbetegsége, 10 százalékának diabétesze, 8 százalékának valamely okból legyengült immunrendszere, és 6 százaléka volt terhes. Az állapotos nők veszélyeztetettségét az okozza, hogy immunrendszerük átalakul, hogy a magzat ne lökődjön ki, ráadásul a növekvő baba a tüdőt is nyomja - olvasható az amerikai járványügyi központ (CDC) tanulmányában.

A CDC kutatása azt is megerősítette, hogy a legsúlyosabb megbetegedések, és a halálesetek a 65 év alattiak körében fordultak elő. A szervezet adatai szerint a H1N1 a szezonális influenzánál súlyosabban érinti a fiatalokat, és attól eltérő tüneteket - például hányást, hasmenést - is okozhat náluk. Az asztmás vagy krónikus szív- vagy légúti betegségekkel élő gyerekeknél nagyobb a kockázata a súlyosabb szövődményeknek.

A CDC október elején egy másik kutatást bemutatva közölte, sok esetben felülfertőzés okozhat halált a H1N1-fertőzötteknél. 77 H1N1-áldozatot vizsgáltak meg, akik 29 százalékánál bakteriális felülfertőződést állapítottak meg. A baktériumok fele Streptococcus pneumoniae volt, amely oltással megelőzhető.

A H1N1 vírusról szóló cikkeinket itt olvashatja. Ezen az oldalon folyamatosan követheti a vírusról szóló híreinket.