Újabb aggályai vannak a H1N1-vakcinával egy orvosi kollégiumnak

Vágólapra másolva!
A H1N1-vírus elleni vakcinát engedélyeztetni kéne az Európai Unió törzskönyvezési hatóságánál is - közölte hétfőn a Magyar Infektológiai Szakmai Kollégium. A szakmai szervezet szerint így lehetne helyreállítani a vakcina iránti bizalmat. A szervezet vasárnap az ÁNTSZ ajánlásával szemben azt közölte, hogy az oltóanyag nem alkalmas terhes nők és kisgyerekek oltására.
Vágólapra másolva!

A közbizalom helyreállítása érdekében fontos lenne, hogy a H1N1-vírus elleni vakcinát a gyártó cég engedélyeztesse az Európai Unió törzskönyvezési hatóságánál (EMEA) - közölte hétfő reggel a Magyar Infektológiai Szakmai Kollégium.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény megerősítette, hogy szerintük a vakcina nem alkalmas a kiemelt rizikócsoportok, többek között a terhes nők és a kisgyermekek oltására. A szakmai kollégium erről vasárnap a TV2 híradójának beszélt. (Az erről szóló cikkünket itt találja.)

A szakmai szervezet állásfoglalása ellentétes az ÁNTSZ és az Egészségügyi Minisztérium javaslataival. Falus Ferenc országos tiszti főorvos október elején azt mondta, az ajánlások szerint a terhes nőket elsőként kellene beoltani az új típusú influenza ellen. A várandós nők az Egyesült Államokban és az Európai Unió tagállamaiban is az elsőként oltandók között vannak - mondta.

A kollégium szerint kevésnek tűnik az az állami forrás, amelyet az ÁNTSZ a lakosság, a háziorvosok és a patikusok felkészítésére mozgósít, így a jövőben probléma adódhat abból, hogy hiányos a tudás a H1N1 elleni védekező és gyógyító eljárásokról.

A szakmai kollégium szerint nagy probléma az is, hogy a mai napig nehezen elérhetőek a gyógyulást jelentő antivirális gyógyszerek. Szerintük ez azért gond, mert akik nem az oltást választják, azoknak csak az antivirális készítmények jelentenek megoldást. A szakmai kollégium szerint ezeknek a problémáknak a kezeléséhez elhanyagolható pénzügyi forrásra lenne csak szükség.

A kollégium elnöke, Ludwig Endre - aki Szent László Kórház fertőző belgyógyászati osztályán dolgozik - külföldön van, nem sikerült elérnünk. Az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztályán az [origo]-nak azt mondták: később fognak reagálni az ügyben. Ezt azzal indokolták, hogy a tárca hivatalosan nem kapta meg a szakmai kollégium kifogásait tartalmazó dokumentumot, bár a szakmai kollégiumok - egy tavalyi minisztériumi rendelet szerint - az egészségügyi miniszer javaslattevő, véleményező és tanácsadó testületei.

Az ÁNTSZ szintén nem kívánt reagálni megkeresésünkre, annyit közöltek, hogy délben ül össze a pandémiás prevenciós bizottság, amely a tiszti főorvos tanácsadó szerve. A bizottságnak tagja a Magyar Infektológiai Szakmai Kollégium képviselője is. Az ÁNTSZ szerint a bizottság hétfői ülésén szóba fog kerülni a szakmai szervezet kifogása is.

Bujdosó László, a pandémiás bizottság elnöke az ülés előtt az [origo]-nak azt mondta: reméli, hogy a szakmai kollégium képviselője jelen lesz a bizottsági ülésén és ismerteti, milyen adatok alapján jutottak erre a következtetésre. Bujdosó a szakmai kollégium megállapításait nem akarta kommentálni, midössze annyit mondott: nagy bátorság volt mindezt kijelenteni.