Egy orvosi kollégium nem adna H1N1-oltást terhes nőknek

Vágólapra másolva!
Az Infektológiai Szakmai Kollégium nem adna H1N1 elleni védőoltást a terhes nőknek és a kisgyermekeknek a TV2 szerint. Az állásfoglalás ellentétben áll az ÁNTSZ és az Egészségügyi Minisztérium javaslataival. A terhesek és a kisgyerekek az ingyen oltandók között szerepelnek.
Vágólapra másolva!

Az Infektológiai Szakmai Kollégium szerint az új influenza elleni oltóanyag nem alkalmas terhes nők és kisgyerekek oltására - számolt be a TV2 híradója. A szakmai szervezet szerint a terhes nőket inkább vírusellenes szerekkel kellene kezelni, ezekből azonban kevés van. A felnőtteket az Infektológiai Szakmai Kollégium szerint is oltani kell, de a terhes nők mellett a 3-5 éves kor alatti gyerekeket nem.

Az MTI megkeresésére az Egészségügyi Minisztérium azt közölte, hogy mindeddig nem kapták meg a kollégium erről szóló állásfoglalását. Falus Ferenc országos tiszti főorvos hétfőre összehívta a pandémiás bizottságot, ahol többi között szó lesz a terhes nők oltásáról is - tette hozzá a minisztérium.

A szakmai szervezet állásfoglalása ellentétben áll az ÁNTSZ és az Egészségügyi Minisztérium javaslataival. Az ÁNTSZ holapján található tájékoztató szerint a terhes nők fokozott kockázatnak lehetnek kitéve a H1N1 szövődményeit tekintve, és gyakrabban kerülnek kórházba a betegség miatt, mint mások. Közvetlen hatása a magzatra nincs, de a betegség egyik tünete, a magas láz rendellenességet vagy koraszülést okozhat.

Az ÁNTSZ az influenza elleni védőoltást a várandós nőknek is ajánlja. Falus Ferenc országos tiszti főorvos október elején azt nyilatkozta, az ajánlások szerint a terhes nőket elsőként kellene beoltani az új típusú influenza ellen. A várandós nők az Egyesült Államokban és az Európai Unió tagállamaiban is az elsőként oltandók között vannak - mondta. Azonban minden esetben egyedi mérlegelésre van szükség, más az elbírálás egy olyan terhesnél, akinek valamilyen alapbetegsége van, egy olyannál, akinek a környezetében betegek vannak, és egy olyannál is, aki teljesen egészséges - tette hozzá. (Erről bővebben itt olvashat.)

Székely Tamás egészségügyi miniszter is hasonlóan nyilatkozott egy rendkívüli sajtótájékoztatón, amelyet azért hívtak össze, hogy az oltással kapcsolatos félreértéseket tisztázzák. Székely az Amerikai Járványügyi Központra (CBC) hivatkozva állította, hogy a vakcina terheseknek is adható. (Erről több információt itt talál.)

A magyar állam négymillió adagot rendelt az újinfluenza elleni vakcinából, amellyel ingyenesen oltják be a krónikus betegek, az egészségügyi dolgozók és a gyerekek mellett a terhes nőket is.