Nincs fűtés 330 lakásban Székesfehérváron

Vágólapra másolva!
Öt házban, összesen 330 lakásban nincs fűtés Székesfehérváron. A fűtési rendszert működtető cég állítólag a lakók tartozásai miatt nem tud fizetni a gázszolgáltatónak. A problémát az okozza, hogy a kivitelező rosszul szerelte fel a mérőórákat.
Vágólapra másolva!

Nincs fűtés Székesfehérvár Vásárhelyi úti lakótelepén, a volt szovjet laktanyából átalakított öt épület összesen 330 lakásában. A szolgáltató Stopping Hungária Kft. szerint azért, mert a lakók tartozásai miatt nem tudnak fizetni a gázszolgáltatásért. Kucsera Róbert, a cég képviselője vasárnap az MTI-nek azt mondta, a lakók mintegy 70- 80 százaléka rövidebb-hosszabb ideje adós a fűtési díjjal.

A díjhátralékok halmozódása akkor kezdődött, amikor a szolgáltató 2004-ben megvásárolta a fűtési rendszert a lakások átalakítását, felújítását végző cégtől, amelyről a vétel után derült ki, hogy felszámolás alatt áll. Amíg az azzal kapcsolatos peres eljárás le nem zárult, a Stopping Kft. nem tudott eljárni a nem fizető lakók ellen, és emiatt 20 millió forint veszteséget halmozott fel. Az ügy lezárulta után a cég tavaly arra kérte a lakókat, hogy hitelesíttessék saját mérőóráikat, a vállalat pedig minden háztömbbe hiteles főmérő órát szereltetett fel. A lakók többsége ezt megtette, és az épületekben tavaly volt is fűtés.

A tavaszi elszámoláskor azonban kiderült, hogy a főmérők és a lakók mérőberendezései az öt épületnél együttesen mintegy 6 millió forint különbséget mutattak. Annak kiderítésére, hogy miből származik a különbözet, független igazságügyi szakértőt fogadott mind a szolgáltató cég, mind a közös képviselők. A szakértői vélemények szerint a mérőórák nem megfelelő beépítése okozza a problémát.

Az önkormányzat segíteni próbál a probléma megoldásában: október 29-én a közgyűlés dönt arról, hogy a város, átvállalva a lakók tartozását, 7,82 millió forintot juttat a gázszolgáltatónak. A helyzet megoldására Brájer Éva, a választókerület önkormányzati képviselője a héten lakossági fórumot hívott össze, ahol ő és Bóka Viktor, a város jegyzője is elmondta: a gyorssegélyt a lakásokra terhelnék rá, de a ráeső részt a lakó csak akkor törlesztené, ha eladná az otthonát.

Ha a lakótelepen élők elfogadják ezt a megoldást, és a közgyűlés is a pénz biztosítása mellett dönt, a város távhőszolgáltató cége venné át a lakótelepen a fűtés szolgáltatását. A lakossági fórumon az ott élők egy része azonban azt javasolta, hogy inkább a lakók vásárolják meg a kazánokat. Kucsera Róbert szerint ha a közgyűlési döntés kedvezőtlen lenne, a kft. nem tudja elindítani a fűtést, mert nincs pénze arra, hogy kiegyenlítse a gázszolgáltatónak a tartozást, és hitelt sem tud felvenni.