Vágólapra másolva!
Újra nekifut az időközi parlamenti választásoknak Pécs 3-as számú választókerülete, ahol a  körzet 2006 óta kómában fekvő képviselője helyére választanak új országgyűlési képviselőt. A választással idén harmadik alkalommal próbálkoznak, az előző kettőnél a részvételi arány az előírtnál alacsonyabb volt: az érvényes választáshoz legalább az emberek negyedének szavaznia kellene vasárnap.
Vágólapra másolva!

Vasárnap reggel ismét kinyitottak a szavazóhelyiségek Pécsett és 9 környező településen, ahol a 3-as számú választókerületben újra időközi országgyűlési képviselő-választást tartanak. A 62 darab szavazókör reggel 6 órakor nyitott és este 7 óráig fogadja a szavazókat.

Az időközi választáson három képviselőjelölt indul, akikre körülbelül 50 ezer szavazó adhatja le a voksát. A választást azért kellett kiírni, mert a választókerület eddigi képviselőjének 2006 nyarán bekövetkezett balesete után a bíróság kimondta a parlamenti képviselő cselekvő-képtelenségét. A döntés miatt a politikus elvesztette választójogát, és ezzel parlamenti mandátumát is; helyére új képviselőt kell választani.

A választás akkor lesz érvényes, ha azon a választók több mint negyede részt vesz. A győzelemhez egyszerű többség is elég, vagyis az a jelölt győz, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapja. Ha azonban a részvétel nem éri el a 25 százalékot, a képviselői poszt betöltetlen marad jövő tavaszig. Új időközi választások kiírására a rendes választásokig hátralévő idő nem elegendő, a választások évében pedig nem lehet időközi választást tartani.

Júniusban tartottak már időközi országgyűlési képviselő-választást Pécsett, ám akkor az alacsony részvétel miatt mindkét forduló érvénytelen volt. Október 4-én ismét érvénytelen lett az időközi parlamenti képviselő-választás, mivel a választópolgároknak csak 14,2 százaléka, vagyis 7076 szavazó ment el szavazni.