A Fidesz miatt lép ki az Európai Néppártból az MDF

Vágólapra másolva!
Kilép az Európai Néppártból az MDF. Erről a párt országos választmánya döntött szombaton. A kilépés oka elsősorban a Fidesszel szembeni ellentét. Közleményükben azt írják, azért továbbra is készek együttműködni a Néppárttal.
Vágólapra másolva!

Otthagyja az Európai Néppártot az MDF - döntött a párt Országos Választmánya (OV) szombaton. A döntést többek között azzal indokolták, hogy az európai parlamenti frakcióban konzervatív elveik iránt "nem fogékony és az ezekkel gyakran teljesen ellentétes gyakorlatot folytató pártokkal" elsősorban a Fidesszel kell együttműködniük.

Az MDF szerint az Európai Néppárt nem kívánt konfliktust vállalni a "jövőt felélő, adósságból finanszírozott társadalom- és gazdaságpolitikát" jelentő demagóg politikát képviselő Fidesszel szemben

Az Európai Néppártban "egyfajta eljárást" indítottak az MDF ellen, mert Bokros Lajos kilépett a frakcióból, és az eljáráshoz köze lehet az MDF és a Fidesz közötti "nem túl szívélyes viszonynak" is - közölte szombaton sajtótájékoztatón Makay Zsolt választmányi elnök.

A párt egyetlen EP-képviselője, Bokros Lajos június óta az Európai Konzervatívok és Reformerek (EKR) képviselő csoportjában ül.

Az MDF ugyanakkor továbbra is természetes és szoros szövetségesének tekinti az Európai Néppártot, amellyel készek együttműködni - közölte a választmány. Makay szerint ugyanakkor szorgalmazzák, hogy a hasonló irányultságú európai pártok egy új szervezeti formában is tömörüljenek.

Az MDF alelnöke csütörötkön még koalíciót ajánlott a Fidesznek a jövő évi magyarországi választások utánra, ám azt a nagyobb jobboldali párt lesöpörte az asztalról.