Orbán: A józan ész és a szélsőségek közt kell választani

Vágólapra másolva!
Az Európai Néppárt elnökének pénteki könyvbemutatóján Orbán Viktor, a Fidesz elnöke arról beszélt, hogy Magyarországnak kétféle szélsőséggel kell megküzdenie: a radikálisokkal és a kormánnyal. Orbán szerint a kormány szélsőségessége abban áll, hogy magát a törvények fölé helyezi. A Fidesz elnöke azt mondta: az ő feladatuk a dühös emberek indulataiból élhető jövőt teremteni. 
Vágólapra másolva!

Egy olyan ország előtt, mint Magyarország, ahol a dühös emberek száma nő, két út áll: az egyik a szélsőségeké, amelynek a vége káosz, a másik pedig a józan ész útja - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke pénteken Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnöke "Europe, I Struggle, I Overcome" című könyvének magyarországi bemutatóján.

"A mi feladatunk nem kevesebb ma Magyarországon, mint a sok dühös ember indulatából fenyegető sötét érzelmek helyett kiszámítható, élhető jövőt és Magyarországot teremteni" - jelentette ki Orbán. Szerinte a mai Magyarországon a dühös emberek száma nő, lassan kiszorul a politikai ésszerűség a vitákból, mert egyre több az egzisztenciális kiszolgáltatottságtól rettegő ember, akik egyre kevésbé a józan észtől és inkább az indulatok kifejezésétől várják a megoldást a problémáikra.

A pártelnök szerint a Fidesz "a törvény és a rend pártján áll", és rendszeresen meg kell küzdenie kétfajta szélsőséggel: az egyiket Orbán szerint a kormány testesíti meg, és szélsőségessége abban áll, hogy saját magát rendszeresen a törvények fölé helyezi. A másik "radikális szélsőség" pedig rendszeresen a törvényen kívül helyezi magát - tette hozzá.

Orbán Viktor szerint Wilfried Martens könyvéből a politikusok megtanulhatják, hogy a politikában a győztesnek nincs mindenben igaza. Ez a könyv arra tanít, hogy a győztesnek elsősorban nem igaza, hanem dolga van, amelyet el kell végezni; és vannak dolgok, a törvények, amelyeket semmilyen győztes nem kérdőjelezhet meg - mondta.

A néppárt elnökét hatszor választották Belgium miniszterelnökévé. Orbán megjegyezte, "a receptet, kérjük, majd hagyja itt, mielőtt hazautazna". Orbán Viktor szerint Martenstől lehetett megtanulni azt, hogy az Európai Unióban kétségkívül fontos a közgazdaságtan, a strukturális alapok, a regionális politika, a különböző szavazatarányok, de a közösség lényege nem ez. Az Európai Unió lényege ugyanis a kölcsönös megértés, a bizalom és a párbeszéd - mondta.

A Fidesz elnöke azt mondta, szeretné azt hinni, hogy egy olyan új korszak kezdődött Európában, amelyet az európai baloldaliak és liberálisok egyelőre konjunkturális változásnak szeretnének beállítani, valamiféle "balesetnek", "mi azonban szeretnénk úgy hinni, hogy Európában elkezdődött egy új korszak, amely hosszú távon mindenképpen kereszténydemokrata (...) és jobboldali is lesz".

Orbán a magyar politikusok figyelmébe ajánlotta a könyvnek azt a mondatát, miszerint "elviheted a fiút a tanyáról, de soha nem tépheted ki a tanyát a fiúból". A pártelnök szerint a mondat értelme, hogy akármilyen nehéz helyzetbe kerül az ember, legyen önmaga.