Újabb halálesetet okozhatott a H1N1

Vágólapra másolva!
A gyanú szerint újabb halálesetet okozhatott Magyarországon az új influenzavírus - jelentette be az egészségügyi miniszter egy sajtótájékoztatón, amelyen közölték az is, hogy bár még zajlanak a vizsgálatok, de feltehetően nem a védőoltás okozta a halálát annak a miskolci nőnek, aki néhány nappal a vakcina beadása után hunyt el. Csütörtöktől gyerekeket is be lehet oltani a vakcinával, amely eddig öt esetben okozott nem várt mellékhatásokat.
Vágólapra másolva!

Újabb ember vesztette életét feltehetően az újinfluenza miatt - jelentette be csütörötkön sajtótájékoztatón Székely Tamás egészségügyi miniszter, aki szerint egy 47 éves férfiről van szó, akinek számos egyéb betegsége is volt. Ha beigazolódik a gyanú, akkor ez a negyedik haláleset Magyarországon, amelyet a H1N1 okozott. Az újabb eset annyiban eltér az eddigiektől, hogy az áldozatnál még életében diagnosztizálták az újinfluenzát, lélegeztetőépre kapcsolták, és kórházban vesztette életét. A miniszter azt nem közölte, hogy az eset hol történt.

A sajtótájékoztatón Zimonyi Ferenc, az Omninvest Kft. ügyvezetője bejelentette, hogy befejeződött a vakcina klinikai tesztelése gyerekek esetében. Az oltás a 3-18 éves korosztályban is hatásosnak bizonyult a vizsgálatok szerint, ezért az Országos Gyógyszerészeti Intézet megadta az engedélyt, hogy az orvosok beolthassák a vakcinával a gyerekeket is, akár már csütörtöktől.

A védőoltásokról Szepezdi Zsuzsanna, az Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgatója azt mondta, hogy 5 esetben okozott a vakcina nem várt mellékhatásokat, négy esetben ez enyhe lefolyású volt, az ötödik eset volt azé a miskolci asszonyé, aki két nappal a vakcina beadása után vesztette életét. Az ő esetét még vizsgálják, de a főigazgató szerint nem valószínű, hogy az oltás miatt vesztette életét.

Korábban Falus Ferenc országos tiszti főorvos a Független Hírügynökség beszámolója szerint kizártnak nevezte azt, hogy az újinfluenza elleni vakcina miatt halt meg egy krónikus szívbeteg miskolci nő. Az országos tiszti főorvos csütörtökön reagált arra a híre, hogy egy 64 éves nő beoltása után két nappal elhunyt.

Falus Ferenc szerint az újinfluenza elleni vakcina beadása után súlyos szövődmény, például allergiás reakció 2 órán belül alakulhat ki, arra, hogy ez két nappal a védőoltás után történt volna, nincs a világon példa, "és ebben az esetben sem ez történt". Azt mondta, hogy Magyarországon óránként 5-7 ember hal meg valamilyen szívbetegségben, miközben a védőoltást eddig 350 ezer ember kapta meg. Ebben az esetben nagy valószínűséggel véletlen egybeesésről van szó.

A miskolci asszony váratlanul, otthonában hunyt el. Ilyen esetekben nem rendkívüli a boncolás - mondta Falus. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet szintén vizsgálja a halálesetet, mivel az a védőoltás beadása után egy hónapon belül történt. Arra a kérdésre, hogy pontosan mibe halt bele a miskolci nő, az országos tiszti főorvos szerint csak két hét múlva, a szövettani vizsgálat ismeretében lehet biztosan válaszolni, bár elképzelhető, hogy már a boncolás után is lesz részeredmény.