Magyar közszereplők cigányellenessége aggasztja az európai biztost

Vágólapra másolva!
Magyarországi látogatása után az Európa Tanács emberi jogi biztosa közleményt adott ki arról, hogy aggódik a rasszista megnyilvánulások térnyerése miatt. Különösen aggasztónak nevezte, hogy közszereplők is nyilvánosan cigányellenes kijelentéseket tesznek, és hiányzik az ilyen esetek határozott elítélése.
Vágólapra másolva!

Az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa, Thomas Hammarberg súlyos aggodalmának adott hangot a magyarországi szélsőségesség, türelmetlenség és rasszista megnyilvánulások térnyerése miatt, amely főként a roma kisebbséget veszi célba - olvasható az ET csütörtöki közleményében.

Hammarberg szerdán fejezte be magyarországi látogatását. A Strasbourgból érkezett közlemény szerint különös aggodalomra ad okot a nyilvános romaellenes gyűlöletbeszéd bizonyos közszereplők részéről, valamint az, hogy hiányzik az ilyen megnyilvánulások erőteljes elítélése, illetve nem történnek hatásos intézkedések a hasonló esetek előfordulásának megakadályozására.

Hammarberg az összes párt vezetőjét arra kérte, hogy biztosítsák: nem hangozzanak majd el idegengyűlölő vagy romaellenes kijelentések a következő választási kampány során. Az ET emberi jogi biztosa arra biztatta a magyar hatóságokat, hogy hozzanak sürgős intézkedéseket a kisebbségekhez tartozók emberi jogainak megvédéséért, és a jogszabályokat, illetve a jogalkalmazást hozzák összhangba az emberi jogok európai egyezségokmányával, illetve az Emberi Jogok Európai Bíróságának joggyakorlatával. A biztos külön felhívta a figyelmet arra, hogy legyen büntetendő rasszista csoportok létrehozása, illetve az ilyen csoportok tevékenységében való részvétel.

Hammarberg szerint jobban meg kell ismertetni a közvéleménnyel az olyan kisebbségek helyzetét, amelyek szisztematikus diszkrimináció vagy intolerancia elszenvedői. A közlemény ezen csoportok közt a romák mellett a zsidókat és a melegeket említi. A biztos megállapította, hogy még ma is létezik szegregáció az oktatás területén. Szerinte ezt fel kell számolni, javítani kell a roma lakosság életkörülményeit, támogatni kell a szociális lakhatást, és el kell kerülni a kilakoltatást.