Jogerősen elítélték az éhen halt kisgyerek szüleit

Vágólapra másolva!
Jogerős ítéletet hozott a Debreceni Ítélőtábla csütörtökön annak a piricsei párnak az ügyében, akik halálra éheztették egyéves gyereküket. Az apa 15, az anya 13 év fegyházbüntetést kapott. Életben maradt gyerekeik állami gondozásba, illetve nevelőszülőkhöz kerültek.
Vágólapra másolva!

Összesen 28 év fegyházbüntetést szabott ki csütörtökön a Debreceni Ítélőtábla azokra a szülőkre, akik hagyták, hogy legkisebb gyermekük éhen haljon. A tragédia még 2007 novemberében történt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Piricsén. A bíróság tizennégy éven aluli gyerek ellen, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és kiskorúak veszélyeztetése miatt ítélte az apát 15, az anyát pedig 13 év fegyházra. Az ítélet jogerős.

A gyerek egyéves korában halt meg. A szakértők véleménye szerint halálát kóros soványság okozta. A kisfiú testsúlya a korában átlagos 10 kiló helyett mindössze 4 kiló volt. A tárgyaláson kiderült, hogy ez korábban sem a védőnőknek, sem a gyermekjóléti szolgálat munkatársának nem tűnt fel. A szakértők szerint a kisfiú az utolsó napokban teljesen kiszáradt.

A szülők jövedelmüket szeszes italra és cigarettára költötték. A velük élő gyerekek ruházatáról és élelmezéséről nem gondoskodtak megfelelően - mondta az ítélet indoklásakor Balla Lajos bíró a Debreceni Ítélőtáblán. Az indoklás szerint a szülők közömbösen nézték végig gyerekük halálát. Az apa az utolsó szó jogán azt mondta: sajnálja, hogy a szegény kisfiú meghalt, de szerinte nem tehettek róla.

A családban a legkisebb éhen halt gyerek mellett még hét gyerek élt, őket a tragédia után állami gondozásba vették, illetve nevelőszülőknél helyezték el. A szülők havi 136 ezer forint segélyből éltek. Az apa alkoholista volt, és verte családját, a pénzt pedig egyszerűen elitta.