Orbánnak is kínos az edelényi polgármester

Vágólapra másolva!
Molnár Oszkár edelényi polgármesternek egyértelművé kell tennie a gondolatait - mondta Orbán Viktor Fidesz-elnök. Orbán szerint kínosak a képviselő cigányokra és zsidókra tett kijelentései, de nem lát okot arra, hogy kizárják a pártból.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor Fidesz-elnök számára is kínosak Molnár Oszkár, Edelény fideszes polgármesterének nagy visszhangot kiváltó, sokak által kirekesztőnek ítélt kijelentései - mondta a pártelnök szerda reggel a Tv2 Mokka című műsorában. Orbán szerint minden képviselőtől elvárható, hogy megfontolja, milyen szavakat használ.

A felvetésre, hogy Nyakó István, az MSZP szóvivője szerint Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője - aki egyeztetett az ügyben Molnár Oszkárral - a fasiszták és a kirekesztők oldalára állt, Orbán úgy reagált: "Molnár Oszkár képviselőtársam kijelentései is kínosak, de még kínosabb lenne, ha Nyakó Istvánnal lennék egy pártban, és ilyen mondatokat kellene megmagyaráznom".

Arra a felvetésre, hogy miért nem zárják ki Molnár Oszkárt, a pártelnök azt mondta, ha lenne rá okuk, ezt tennék, de a Fidesznek van egy pártalkotmánya, amely felsorolja, mely okok esetén lehet valakit kizárni. Orbán ugyanakkor azt várja Molnár Oszkártól, hogy tegye egyértelművé a gondolatait.

Molnár azzal vált országosan ismertté, hogy az edelényi képviselő-testület egy korábbi ülésén azt állította, a cigányok által többségében lakott településeken, például Lakon és Szendrőládon, a terhesség ideje alatt a nők szándékosan ártanak születendő gyermeküknek, hogy dupla családi pótlékot kapjanak. Egy, a városi tévének adott interjújába pedig arról beszélt, hogy hogy a zsidó nagytőke be akarja kebelezni az egész világot és főleg Magyarországot (Molnár Oszkár kijelentéseiről szóló cikkeinket itt találja).

Molnár korábban az MTI-nek azt mondta: egyéni képviselőjelöltként indulni fog a 2010-es választáson, és szerinte ezt már nem kell tisztáznia Orbánnal. Kövér László, az országos választmány elnöke azonban az [origo]-nak azt mondta, a választmány fog dönteni a jelöltekről. Hasonlóan fogalmazott hétfőn Orbán is, aki egy sajtótájékoztatón azt mondta: először megvárja, mit mondanak az edelényiek Molnár képviselő-jelöltségéről, és ezután alakítja ki a saját álláspontját.