Tarlós mindenkit lemondatna a városházán

Vágólapra másolva!
Törvénymódosítást kezdeményez a Fidesz azért, hogy fel lehessen oszlatni a fővárosi közgyűlést és új választásokat lehessen tartani Budapesten. A frakcióvezető azt is javasolja, minden városházi képviselő mondjon le mandátumáról, miután az MSZP kedden felmondta a 15 éve fennálló fővárosi koalíciót az SZDSZ-szel. Az MSZP-nek nem tetszik az ötlet.
Vágólapra másolva!

A Fidesz azt kezdeményezi, minden képviselő mondjon le a fővárosi közgyűlésben, hogy minél előbb sor kerülhessen egy új választásra, illetve törvénymódosítást kezdeményeznek a közgyűlés feloszlathatósága érdekében - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője.

Tarlós szerint csak egy új választás teremthet tiszta helyzetet Budapesten. A Fidesz képviselői ezért fel is ajánlják lemondásukat - jelentette be a frakcióvezető. Ha az MSZP komolyan gondolja a kedden elmondott szavait, akkor ezt az "üldözött majmok sebességével" követni és támogatni fogja.

A törvényjavaslatról Tarlós azt mondta, a Fidesz parlamenti képviselőcsoportja már be is nyújtotta az előterjesztését, amely a helyi önkormányzatokról és a választási eljárásról szóló törvényeket módosítaná. A javaslat lényege az, hogy egészen addig lehessen önkormányzati közgyűlést oszlatni, amíg az államfő nem tűzi ki az esedékes önkormányzati választásokat, így lehetővé válhat a választás megtartása Budapesten.

Az Országgyűlés honlapján olvasható - Kósa Lajos, Szijjártó Péter és Semjén Zsolt által jegyezett - indítvány azt javasolja, hogy a képviselő-testület a megbízatásának lejárta előtt név szerinti szavazással, minősített többségű döntéssel mondhassa ki a közgyűlés feloszlását. A javaslatot október 12-én, az MSZP országos elnökségének döntése előtt egy nappal készítette az ellenzéki frakciószövetség - ez derül ki a dokumentumon található dátumból.

Az aláírók beadványukat azzal indokolták, hogy a Budapestet eddig irányító MSZP-SZDSZ koalíció felbomlott, a fővárosban hosszú évek óta káosz van és mostanra már a működőképesség is veszélybe került. Budapest működőképességét csak új választással lehet biztosítani, ehhez pedig szükséges az önkormányzati választásokra vonatkozó törvényi rendelkezések módosítása - írták. A helyi önkormányzatokról szóló törvény módosításához kétharmados többség kellene.

A Fidesz-KDNP-s javaslat rögzítené, hogy a közgyűlés feloszlásának kimondását követően a képviselő-testület az új képviselő-testület alakuló üléséig, a polgármester az új polgármester megválasztásáig ellátja feladatát, gyakorolja a hatáskörét. Az időközi választás költségét az önkormányzat viselné.

A szintén kétharmados többséget igénylő választási eljárásról szóló törvényt is módosítaná a Fidesz-KDNP. Itt azt mondanák ki, hogy az időközi választást az ok felmerülésétől számított 30 napon belül az illetékes választási bizottság tűzi ki. Az időközi választást a mandátum megüresedésétől számított négy hónapon belülre, a képviselő-testület feloszlatása vagy feloszlása esetén három hónapon belülre kell kitűzni a javaslat szerint; nem lehetne időközi választást tartani az általános önkormányzati választások évében, miután a köztársasági elnök a helyi önkormányzati képviselők és a polgármesterek általános választásának időpontját kitűzte.

Az MSZP-nek nem tetszik az ötlet, az SZDSZ végigvinné a programot

Az MSZP semmiképpen nem támogatja a Fidesz azon törekvéseit, amelyek nem a városlakók problémáinak megoldását, hanem a káosz előidézését szolgálják - reagált Tarlós bejelentésére Burány Sándor, az MSZP fővárosi szervezetének elnöke. Burány szerint a fővárosi közgyűlés nem lehet foglya sem a több részre szakadt SZDSZ-frakció működésképtelenségének, sem a Fidesz "beteges hatalomvágyának". A fővárosi elnök szerda délután, a fővárosi elnökség ülése után bejelentette: az MSZPP fővárosi elnöksége azt javasolja Hagyó Miklós és Horváth Csaba főpolgármester-helyetteseknek, hogy november 20-ig mondjanak le tisztségükről. A budapesti párttanács is megerősítette szerdán, hogy a fővárosi MSZP kilép az SZDSZ-szel kötött koalícióból.

Az SZDSZ viszont a fővárosi koalícióból kilépő szocialisták nélkül is megpróbálja végigvinni a három éve közösen felvállalt programot - erről Demszky Gábor főpolgármester beszélt szerdán. Mint mondta, a jövőben moderátor szerepet vállalna a konszenzuskeresésben, és valamennyi közgyűlési frakció előtt nyitva lesz az ajtaja az egyeztetésekhez. A hétfői kabinetüléseket továbbra is megtartják, de szűkebb, "SZDSZ-es körben" a hivatal képviselőivel.

A főpolgármester elképzelhetőnek tartja ugyanakkor, hogy többségi támogatás nélkül lesznek olyan korábbi vállalások, amelyeket kénytelenek lesznek elhagyni. Nem mondott olyan beruházást, amely esetleg később indulna el, de szerinte az új helyzet a 4-es metró első ütemét biztos nem érinti. Ugyanakkor hozzátette: a metróépítés második ütemének megkezdését már befolyásolhatja az ellenzék, ezért ebben figyelembe kell venni a véleményüket.

Az MSZP kedden jelentette be, hogy kilép az SZDSZ-szel kötött fővárosi koalícióból, és visszahívja főpolgármester-helyetteseit. Demszky Gábor főpolgármester azt mondta, tudomásul vette a döntést (a történtekről részletesen itt olvashat). Tarlós kedden azt mondta, mivel elmúlt szeptember 30-a, a közgyűlést már nem lehet feloszlatni, hiszen ezt a választások előtti utolsó egy évben már nem lehet megtenni. A frakcióvezető kedden tárgyalt Demszkyvel is, ami után azt mondta, "a város működőképességét akkor is fenn kell tartani, ha az MSZP a politikai haszonszerzés céljával olyan lépéseket tenne, mint például, hogy ne legyen költségvetés".