Másfél milliós kártérítést ítéltek meg 2006-os rendőri visszaélés miatt

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Bíróság kártérítésre kötelezte a rendőrséget, amiért a 2006-os zavargások alatt jogtalanul fogva tartottak egy tüntetésről hazafelé tartó tanárt, aki eközben meg is sérült. A bíróság ezenkívül bocsánatkérésre is utasította a rendőrséget. Az ítélet nem jogerős.
Vágólapra másolva!

Nyolcszáz-nyolcszázezer forint nem vagyoni kártérítés megfizetésére kötelezte a Fővárosi Bíróság a Budapesti Rendőr-főkapitányságot (BRFK) és a Készenléti Rendőrséget szerdán, amiért 2006 szeptemberében rendőrök elfogtak és jogtalanul őrizetben tartottak egy tanárt, aki eközben súlyos kézsérülést is szenvedett.

Az akkor 45 éves Zajácz László pedagógus 2006. szeptember 20-én éjszaka a Kossuth térről távozóban, az V. kerületi Bank utca és Október 6. utca sarkán találkozott a rendőrökkel. A férfinak - kártérítési keresete szerint - többször megütötték az arcát, eltörték a csuklóját, kificamították a könyökét, és miközben a földön vonszolták, durván szidalmazták is.

A tanárt először a zuglói rendőrkapitányságra vitték, ahonnan állapota miatt a mentők kórházba szállították, ahol a keze begipszelését és egy négy és fél órán át tartó műtétet követően a rendőrök az ágyhoz bilincselték. A rendőrök a kórházi dolgozóknak azt mondták, rabkórházba viszik, ám ehelyett a Gyorskocsi utcába szállították, onnan pedig ismét a zuglói kapitányságra, majd egy XIX. kerületi fogdába vitték. Orvosi ellátást nem kapott, másnap délután seblázas állapotban tették ki az utcára.

A férfi azt állította, sérülései miatt nem tud a szakmájában elhelyezkedni, ezért 2-2 millió forint nem vagyoni kártérítést kért. Ellene egyébként garázdaság miatt eljárás indult, de azt megszüntették.

A bíróság megállapította: a Rendészeti Biztonsági Szolgálat - amelynek jogutódja a Készenléti Rendőrség -, valamint a BRFK megsértette Zajácz személyes szabadsághoz, emberi méltósághoz, valamint egészséghez, testi épséghez fűződő jogát. Mindezt azzal követték el, hogy megalapozatlanul fogták el és tartották őrizetben a tanárt, a szükségesség és az arányosság elvét megsértve okoztak neki sérüléseket, az őrizetben tartás körülményeivel, például az ágyhoz bilincseléssel is megsértették a jogait. A bíróság szerint a súlyos kézsérülést egyértelműen az elfogást végző Rebisz munkatársai okozták, nem volt indokolt a férfi ágyhoz kötése, és a sérülését sem látták el megfelelően.

A rendőrségnek az ítélet szerint meg kell fizetnie az összesen 1,6 millió forint kártérítés kamatait is. A bíróság kötelezte a BRFK-t és a Készenléti Rendőrséget arra is, hogy az ítélet jogerőre emelkedése után magánlevélben fejezze ki sajnálkozását a felperesnek a történtek miatt.